9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPROperatie cu inima oprita

Operatie cu inima oprita

Boala aterosclerotica (depunerea de placi de aterom in interiorul vaselor de sange) se intalneste in 90% din oameni cu afectiuni ale inimii.  
By-pass-ul coronarian este o metoda chirurgicala de tratament care consta in gasirea altor cai vasculare de aducere a sangelui catre inima.
In timpul interventiei, circulatia sangelui este preluata de un aparat.

Chirurgia cardiaca ocupa un rol important in vindecarea bolilor de inima.
Rolul operatiilor este acela de a aborda cauza care a determinat boala cardiovasculara. Practic, medicul chirurg face o reconstructie prin care se aduc inima si vasele de sange la anatomia normala si functionala. "Chirurgia cardiaca este indicata, de exemplu, in afectiunile arterelor coronare (acele artere care duc sangele la inima). Boala arterelor coronare consta in depunerea de grasime pe peretele interior al acestor vase de sange (asa-numita placa arteromatoasa). Acest lucru reduce cantitatea de sange spre muschiul inimii, lipsindu-l de oxigen si de substantele nutritive. In aceasta situatie, chirurgul face o reconstructie a arterelor coronare, operatie denumita revascularizatie miocardica.

 

Aceasta se realizeaza prin doua metode: by-pass coronarian sau trombendarterectomie coronariana", a explicat prof. dr. Mircea Patrut, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Judetean Constanta si medic in cadrul Clinicii Angiomed din Bucuresti. By-pass-ul coronarian consta in instalarea unui conduct (venos, arterial sau din material sintetic) care sa aduca sangele dintr-o zona normala a arterei peste zona cu leziune arteriala, in portiunea distala normala a arterei coronare. Chirurgia cardiovasculara este o chirurgie relativ tanara si a aparut o data cu dezvoltarea tehnologica. Prin anii ‘50 a fost descoperit un sistem denumit ,,masina artificiala cord-pulmon", care joaca rolul inimii si al plamanului in timpul operatiei chirurgicale. "Astfel, cu ajutorul circulatiei extracorporale, inima este oprita, functiile cordului si plamanului sunt preluate de sistemul artificial, timp in care inima este reparata.

 

Dupa instalarea circulatiei extracorporale, temperatura organismului este coborata la 22-23 grade C, temperatura la care inima are o frecventa tot mai rara, pana se opreste. Interventia chirurgicala se face pe inima oprita. Timpul de interventie are o durata variabila in functie de complexitatea si numarul de leziuni, adica intre 30 de minute si 10 ore. Urmatorul pas este repornirea inimii prin ridicarea temperaturii organismului de catre masina cord-pulmon si medicamente pana cand acest sistem artificial devine inutil", a explicat chirurgul Mircea Patrut.

Specialistul a spus ca cele mai importante interventii chirurgicale pe inima sunt: revascularizatia miocardica in bolile arterelor coronare, plastiile sau reconstructiile valvulare (valva mitrala, aortica, tricuspida, pulmonara); inlocuirea sau protezarea valvulara; operatii reconstructive in malformatiile congenitale ale inimii; transplantul de cord; instalarea de stimulatoare cardiace si defibrilatoare; extirparea de formatiuni tumorale intracardiace; extragerea unor cheaguri de sange din cavitatile cardiace etc.

» Mai multe victime
Numarul bolnavilor care sufera de inima din cauza unor factori controlabili (fumat, stres, obezitate etc.) este de doua ori mai mare decat al celor care se imbolnavesc din cauza varstei sau ereditatii.

» Preventie
Dupa interventia chirurgicala, omul devine sanatos, dar trebuie sa renunte la stilul de viata care l-a imbolnavit.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă