Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Observatorul Român de Sănătate: Plata în funcţie de performanţă în sistemul medical nu este un antidot pentru corupţie

Implementarea sistemului de plată în funcţie de performanţă este prematură în România, este concluzia unui raport de cercetare realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS). ...

Share

Alexandra Jeles 0 comentarii

20.05.2013 - 16:36

Implementarea sistemului de plată în funcţie de performanţă este prematură în România, este concluzia unui raport de cercetare realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

Deşi atractivă la prima vedere, plata în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, şi dovezile care o susţin sunt controversate. În niciun caz această modalitate de plată nu poate acţiona drept antidot pentru subfinanţare, corupţie, neglijenţă şi lipsă de transparenţă”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare şi preşedintele asociaţiei Observatorul Român de Sănătate.

Raportul "Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?” este important în contextul în care la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost constituit un grup de lucru care elaborează o nouă lege a salarizării personalului medical, ce ar putea fi scos din grila bugetară începând din 2013.

„Implementarea sistemului de plată în funcţie de performanţă este prematură în România. Acest tip de plată este încă un concept experimental, cu potenţial, însă insuficient studiat. Drept dovadă, el a fost aplicat cu prudenţă de către decidenţii din alte ţări, exclusiv ca şi mecanism complementar. Pe de altă parte, dezbaterea privind definirea şi monitorizarea performanţei actului medical în Romania este absolut necesară. Aceasta trebuie continuată în sensul includerii treptate şi concrete a măsurării performanţei în cultura planificării şi livrării serviciilor de sănătate”, a continuat Adrian Gheorghe, doctorand în politici de sănătate la Universitatea Birmingham din Marea Britanie.

Observatorul Român de Sănătate recomandă, în primul rând, formularea conceptului de performanţă punând în prim plan interesul pacientului, şi nu cel al furnizorilor de servicii medicale. Înaintea unei dezbateri pe marginea oportunităţii introducerii P4P, sunt absolut necesare implementarea graduală a criteriilor de performanţă în Contractul Cadru, iniţial cu scop de monitorizare pentru minim 3 ani, şi o evaluare preliminară a nivelului de performanţă actual. De asemenea, transparenţa privind activitatea furnizorilor de servicii medicale şi raportarea publică a indicatorilor de performanţă la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.

Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie non-guvernamentală care îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanţa politicilor şi a serviciilor de sănătate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...