14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăGDPRMinunile reformei: chirurgi care nu operează şi ginecologi care nu asistă la...

Minunile reformei: chirurgi care nu operează şi ginecologi care nu asistă la naşteri (VIDEO)

„Ce pot face trei chirurgi într-un spital în care nu există nici măcar un anestezist disponibil care să-i asiste la operaţie?” Această întrebare reflectă situaţia unuia dintre spitalele româneşti ocolite de reforma Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a închis 67 de spitale din cauza lipsei unor condiţii minime: servicii de gardă, medici specialişti, medicamente etc. Paradoxal însă, au scăpat de desfiinţare unităţi care nu pot fi considerate de încredere pentru pacienţi. Un caz este cel al Spitalului Orăşenesc din Zimnicea.

Am intrat aici cu camera ascunsă sub pretextul că bunicul nostru are hernie şi vrea să ştie dacă poate fi operat aproape de casă. O asistentă ne-a explicat, cu sinceritate starea proastă a spitalului. „Avem trei chirurgi, dar nu avem anestezist. Aşa că ei se ocupă mai mult de operaţii uşoare, pe bază de anestezie locală”. Femeia ne-a trimis totuşi la camera de gardă. Aici l-am găsit pe chirurg. Medicul s-a arătat dispus să încalce reglementările în vigoare, care-i interzic să opereze fără anestezist. „Nu-i obligatorie prezenţa anestezistului, în anumite cazuri. Dacă permite starea lui, se poate şi fără. Trebuie văzut dacă are alte boli”, ne-a spus doctorul. L-am întrebat cum se poate face o intervenţie chirurgicală fără anestezie dar chirurgul s-a dovedit atent la nuanţe: „Fără anestezist, nu fără anestezie”.

„În oraş sunt ginecologi, în spital nu”

Situaţia nu e mai bună nici la „Departamentul de ginecologie” de la Zimnicea. Singurii doctori care mai lucrează aici sunt pensionari, după cum ne-a explicat aceaşi asistentă pe care am întâlnit-o la intrare. „Avem doi ginecologi bătrâni, la 70 şi ceva de ani, care nu prea se mai bagă la naşteri nici ei. Numai avorturi mai fac”. Iar o a doua asistentă, chiar de la ginecologie, ne-a recomandat, atunci când i-am explicat că nevasta unuia dintre noi este însărcinată, să mergem mai bine la Spitalul Judeţean din Alexandria. „În oraş sunt ginecologi, dar la noi aici, nu. Un singur medic avem de gardă, face patru gărzi pe lună, vă daţi seama că ea nu nimereşte în garda aia”, ne-a explicat femeia.

„Nu se poate vorbi de performanţă medicală”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Teleorman ştie care este situaţia de la Spitalul Orăşenesc Zimnicea.

„Nu putem vorbi de performanţă sau act medical dacă nu avem specialist pe Terapie Intensivă, dacă nu există anestezist. Nu se poate efectua un act medical complex chirurgical la Zimnicea”, a re¬cunoscut Mioara Comana, director executiv DSP Teleorman. Aceasta ne-a explicat că încă din 2009, autorităţile au remarcat nereguli grave la respectivul spital.

„Într-un raport de control din 2009, Spitalul Zimnicea raporta 222 de operaţii într-un an De fapt, ca operaţii erau trecute: rezecţie parţială a unghiei încarnate – asta ştiu că se face la momentul ăsta chiar şi în cabinetele cosmetice – şi îndepărtarea unghiilor”. Mioara Comana ne-a spus că, în 2010, pentru a evita sancţiuni, spitalul din Zimnicea nu a mai decontat decât două operaţii tot anul.

Întrebată de ce nu a fost inclus spitalul din Zimnicea pe lista celor închise de Ministerul Sănătăţii, Mioara Comana ne-a explicat că prima etapă a reformei s-a axat pe unităţile comunale. „Urmează de acum încolo, transformarea celor orăşeneşti”, susţine directorul DSP Teleorman.

Cele mai citite

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă