6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRMeningita pneumococică, o infecţie gravă care poate fi prevenită prin vaccinare

Meningita pneumococică, o infecţie gravă care poate fi prevenită prin vaccinare

La sfârşitul lunii octombrie,  au fost semnalate, în România, mai multe cazuri de meningită pneumococică la copii mici. Meningita pneumococică este una dintre cele mai periculoase forme de meningită, sechelele pe termen lung incluzând deteriorarea auzului, probleme neurologice focale şi întârziere mentală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că vaccinarea este singura alternativă viabilă de prevenire a bolii pneumococice.

Anual, sute de copii sunt diagnosticaţi şi spitalizaţi copii cu meningită, o inflamaţie a foiţelor ce învelesc creierul.

Meningita pneumococică – determinată de Streptococcus pneumoniae sau pneumococ – se întâlneşte mai ales la copiii mici, fiind o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central, uneori fatală. 80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă, jumătate dintre ele fără probleme serioase  Totuşi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningită deoarece supravieţuitorii au un risc crescut de complicaţii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.

Pneumococul se transmite pe cale aeriană, directă (prin strănut, tuse, contact) sau indirect, prin praf contaminat. Sezonalitatea cazurilor de boli pneumococice urmează un model similar cu cel al altor boli respiratorii. Cele mai scăzute rate au fost observate în timpul verii, acestea crescând rapid la debutul toamnei şi iernii.

Simptomele caracteristice bolii sunt: debut brutal, cu febră ridicată (mai mare de 39C), frisoane, tuse, junghi toracic. În general este localizată la nivelul lobului inferior al plămânului. Bronhopneumonia este mai frecventă la copii şi vârstnici. În general, după o terapie cu antibiotice eficientă, vindecarea survine în 2-3 săptămâni.

Este mai uşor să previi decât să tratezi

“Ceea ce noi, doctorii, le recomandăm părinţilor pentru a-şi proteja copiii, mai ales în această perioadă, este să ia măsuri de prevenţie. Alături de măsurile elementare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi a alimentelor, vaccinarea precoce, încă de la vârsta de sugar, este o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor pneumococice”, a spus Prof. Dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Bacteria care produce meningita pneumococică produce şi alte forme de boli, precum otite medii sau pneumonii, toate fiind prevenibile prin vaccinare. În lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual pe fondul bolilor pneumococice, jumătate dintre aceştia fiind copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră ca boala pneumococică este responsabilul numărul 1 pentru mortalitatea infantilă în întreaga lume, iar vaccinarea este singura alternativă viabilă de prevenire a bolii pneumococice.

În România vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive, precum meningita, dar şi împotriva otitei medii. De la lansarea vaccinurilor, câteva zeci de mii de copii au fost imunizaţi împotriva pneumococului. Multe dintre ţările din vecinătatea României, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programul naţional de imunizare. În România, costul vaccinării este suportat de către părinţi.

În absenţa unei profilaxii (vaccinarea antipneumococică), copiii pot să dezvolte infecţii pneumococice care necesită un tratament susţinut cu antibiotice. Însă, în ultimul timp, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a rezistenţei pneumococului la antibiotice, 42% dintre tulpinile pneumococice au dezvoltat rezistenţă la antibiotice în România. În plus, statisticile epidemiologice au evidenţiat că la copiii cu vârsta sub 5 ani, bolile pneumococice provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola cumulativ.

Pneumonia în cifre:

• 3 copii mor la nivel mondial în fiecare minut din cauza pneumoniei, boala care afectează 45 din 1000 de sugari pe an;

• 50% este rata mortalităţii din cauza pneumoniei în regiunile sub-dezvoltate, în rândul copiilor mai mici de 5 ani;

• 1/3 este reprezentată de rata deceselor cauzate de pneumonie în rândul copiilor mai mici de 5 ani în România (Polonia sub 5%, Slovacia 11%, Ungaria aproximativ 7% sau 7-8% în Rusia);

• În România, în fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei. La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă