10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRLa peste 70 de batai pe minut ale inimii trebuie consultat medicul

La peste 70 de batai pe minut ale inimii trebuie consultat medicul

Un studiu de impact demonstreaza, pentru prima oara, ca principala cauza de mortalitate din lume, si anume cardiopatia ischemica, poate fi evitata daca se tine in frau frecventa cardiaca. Medicii au discutat in cadrul Congresului National de Cardiologie (aflat la cea de-a 47 editie) pentru prima data in Romania rezultatele studiului Beautiful.

Singurul studiu de pana acum conceput sa evalueze legatura dintre numarul de batai ale inimii si riscul de imbolnavire a demonstrat ca frecventa cardiaca mai mare de 70 de batai pe minut creste cu 46% riscul de infarct miocardic la pacientii cu boala coronariana ischemica. "Zilnic, in Romania exista 40 de cazuri de infarct miocardic. Anual, 20.000 de bolnavi fac infarct sub forme clinice diferite. In Romania exista peste un milion de oameni care sufera de cardiopatie ischemica", a spus profesorul Radu Capalneanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie. Cardiopatia ischemica apare intr-o oarecare masura si din cauza imbatranirii sau a unui stil de viata nesanatos. Inima incepe sa sufere. Arterele coronare se intaresc si se stramteaza. Astfel se diminueaza fluxul sanguin care aduce oxigen catre celulele musculare ale inimii si cauzeaza ischemia (lipsa de oxigen).

 

In timp, boala poate sa treaca neobservata pana cand fie apare durerea in zona inimii declansata de efortul fizic, fie direct infarctul miocardic. In acest ultim caz, o parte din muschiul inimii moare. "In Romania, peste 60% din oamenii suferinzi de aceasta boala au peste 70 de batai pe minut, deci un risc crescut de infarct", a adaugat prof. dr. Marius Vintila. Studiul Beautiful, desfasurat in 781 de centre pe aproape 11.000 de pacienti, a demonstrat ca un medicament numit ivabradina scade frecventa cardiaca, riscul de infarct de miocard si necesitatea de revascularizare coronariana cardiaca la pacientii cu o frecventa cardiaca de peste 70 de batai pe minut. Invitatul de onoare al Congresului National de Cardiologie a fost prof. Roberto Ferrari, presedintele Societatii Europene de Cardiologie. El a explicat ca studiul aduce o revolutie in farmacologie. S-a demonstrat ca ivabradina, un medicament pentru inima, reuseste sa rareasca bataile inimii, dar si consumul de oxigen al inimii.

"Luati in considerare ca inima este un incredibil motor. Are sute de mii de batai pe zi. Pune in miscare cateva mii de litri de sange. Aceasta face 80.000 de kilometri in 20 de secunde. Inima face o munca extraordinara", a spus profesorul Ferrari. Prin administrarea de ivabradina riscul de infarct miocardic scade cu 36 la suta la pacientii cu frecventa cardiaca de peste 70 de batai pe minut.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă