11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRLa ce surse de radiaţii te expui în viaţa de zi cu...

La ce surse de radiaţii te expui în viaţa de zi cu zi

Cele mai puternice dovezi ale efectelor cancerigene provocate de radiaţii au putut fi observate după bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki sau după explozia de la Cernobîl. Din fericire, riscul unor evenimente de acest gen este scăzut, dar oamenii sunt afectaţi şi în zilele noastre de radiaţii fără să îşi dea seama.

Deşi nu toate tipurile de radiaţii sunt nocive, oamenii de ştiinţă spun că ele cresc riscul de cancer sau alte probleme de sănătate.
Există două tipuri de efecte cauzate de radiaţii: efecte deterministe şi efecte stocastice, potrivit site-ului Agenţiei nucleare şi pentru deşeuri radioactive din România. Efectele deterministe apar pe termen scurt şi se manifestă prin înroşiri sau arsuri ale pielii. Aceste simptome apar doar în cazul unui nivel de iradiaţie mai mare.
Efectele stocastice sunt efecte biologice întârziate care apar după mai mulţi ani şi după o expunere la un nivel ridicat de radiaţii. În aceste cazuri, riscul de cancer e mai mare, la fel şi cel al bolilor ereditare.
Poate nu ştiai, dar telefonul, televizorul şi chiar o ţigară sunt surse de radiaţii care îţi afectează constant organismul, potrivit site-ului healthland.com.
Mai multe cercetări au arătat ca radiaţiile ionizante, care provin din radiografii sau reacţii nucleare, au cauzat cancer şi deformări ale copiilor la naştere. Până acum nu s-a dovedit că efectele radiaţiilor primite de corpul uman de la telefoanele mobile, WI-FI sau cuptoarele cu microunde sunt nocive.
„Ştim că razele X dislocă electronii din ioni şi creează mutaţii în celulele umane, dar în radiaţiile provocate de undele de radiofrecvenţă nu există un mecanism unic, aşa că nu am putut stabili cum se creează mutaţiile”, spune cercetătorul Olga Naidenko de la Environmental Working Group.
Cantitatea de radioactivitate la care fiecare persoană este expusă variază în funcţie de mediul în care trăieşte, locul de muncă şi stilul de viaţă.
Ar trebui să existe o explozie imensă de radiaţii pentru a ucide o persoană, ceea ce este aproape imposibil. Însă o singură expunere la radiaţiile din timpul unei proceduri medicale măreşte riscul de cancer cu 1%, potrivit laboratorului radiologic de la Universitatea din California, America.
Iată cele mai comune surse de expunere la radiaţii electromagnetice:

Fumatul

Deşi nu este o sursă evidentă de expunere la radiaţii, materialul radioactiv inhalat de fiecare dată când fumezi contribuie la mărirea cantităţii de radiaţii la care sunt expuşi plămânii, potrivit specialiştilor americani.
Fumătorii nu sunt singurii afectaţi de radiaţiile din ţigări, cât şi cei care doar inhalează fumul. Expunerea fumătorilor la radiaţiile din tigări provine din faptul că o parte din mineralele radioactive acumulate pe suprafaţa umedă a frunzelor de tutun nu sunt eliminate în timpul procesului de fabricare.
Metoda ideală prin care puteţi elimina riscul unei astfel de expuneri ar fi să vă lăsaţi de fumat şi să evitaţi persoanele care fumează. Dar pentru fumătorii înrăiţi, o metodă ar fi să nu mestece tutun şi să evite ţigările fără filtru.

Aparatele medicale

Mii de aparate cu raze X sunt folosite zilnic în spitale pentru examinări, diagnosticări sau controale. Din această cauză, unele aparate medicale sunt cele mai mari surse de expunere la radiaţii pentru corpul uman.
O radiografiere rapidă a piciorului nu te va expune unui nivel de radiaţii foarte mare, dar alte proceduri mai sofisticate prin care sunt inspectate organele interne pot fi un pericol. O scanare a densităţii osoase sau o colonografie provoacă cantităţi suficient de mari de radiaţii pentru a mări riscul de cancer cu 1 %, potrivit Healthland.
Raxele X sunt o formă de radiaţie electromagnetică care este capabilă să despartă electronii dintr-un atom şi să provoace daune celulelor vii şi ADN-ului acelor celule. Dar pentru că aparatura medicală bazată pe această tehnologie produce radiaţii numai în timp ce este folosită, nivelul radiaţiilor este mic.
În cazul în care eşti suspectat de cancer şi doctorul îţi recomandă o radiografie, nu încerca să o eviţi pentru că, în acest caz, detectarea cancerului e mai importantă pentru sănătatea ta.
Stela Diaconu, reprezentatul departamentului de relaţii publice al Agenţiei nucleare şi pentru deşeuri radioactive din Romania, spune că în aceste cazuri riscurile expunerii la radiaţii sunt minime, deoarece aparatura funcţionează sub un regim foarte bine controlat. Ea menţionează că aparatele medicale utilizate în spitale folosesc diferite mijloace, cum ar fi pereţii de plumb, pentru a reduce expunerea pacienţilor. Singurul lucru care ar putea mări nivelul radiaţiilor ar fi aparatele învechite sau care nu funcţionează corespunzator, spune ea.
Dacă vreţi să vă protejaţi împotriva acestui tip de radiaţii, trebuie să ţineţi cont de următoare sfaturi date de Agentia de protecţie a mediului înconjurator din America:
1. Pentru astfel de proceduri trebuie să mergeţi la clinici şi spitale care dispun de un personal calificat
2. Trebuie să respectaţi instrucţiunile date de medicul dumneavoastră sau asistenta medicală.
3. Pentru a preveni orice expuneri inutile, o pătură de plumb poate fi folosită pentru a acoperi părţile corpului care nu trebuie radiografiate.
4. Femeile gravide nu trebuie să facă radiografii în zona pelviană, a coloanei vertebrale şi a abdomenului, doar dacă este o urgenţă. Deci nu uitaţi să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Zborul cu avionul

În timpul unei călătorii cu avionul, corpul tău absoarbe radiaţii cosmice. Acest tip de radiaţii provin din particulele de energie înaltă şi razele gama care bombardează Pământul, potrivit Agenţiei nucleare şi deşeuri radioactive din România. Nivelul expunerii creşte cu cât zburăm la o altitudine mai mare. În plus suntem expuşi şi unei radiaţii electromagnetice atunci când trecem de securitatea din aeroport.
Sistemele de scanare a securităţii unui aeroport au un standard strict privind cantitatea de radiaţii pe care este permis să o emită.
Aceste aparate folosite te expun unui nivel scăzut de radiaţii, dar dacă vrei să le eviţi poţi cere un control corporal.

Televizorul şi calculatorul

Dacă te uiţi la televizor patru sau cinci ore pe zi sau petreci foarte multe ore în faţa calculatorului, eşti expus radiaţiilor electromagnetice. Nivelul expunerii este mic şi depinde de tipul televizorului sau al calculatorului pe care îl deţii.
Unele televizoare şi computere conţin un tub cu raza catodică ce împrăştie electroni pe ecran pentru a produce o imagine. Interacţiunea dintre electroni şi ecran poate produce un nivel mic de radiaţii. Deoarece televizoarele cu ecran plat nu folosesc acest tub, ele nu produc radiaţii electromagnetice.
Deşi nu emit o cantitate mare de radiaţii electromagnetice, oamenii de ştiinţă pornesc de la premisa că nici cea mai mică doză de radiaţii nu este sănătoasă pentru organismul uman.
Cercetătorii americani spun că există două metode simple pe care poţi să le aplici în cazul în care te îngrijoreaza expunerea la radiaţiile electromagnetice ale televizorului şi calculatorului:
1. Trebuie să limitezi timpul pe care îl petreci în faţa televizorului şi al calculatorului
2. Măreşte distanţa dintre tine şi ecranul aparatelor. Departamentul de sănătate publică din America recomandă o distanţă de jumătate de metru până la un metru faţă de monitor.
În orice caz, dacă pierzi mai multe ore în faţa televizorului sau al calculatorului ai putea dezvolta alte probleme cum ar fi obezitatea sau probleme cardiovasculare.

Telefonul mobil

Undele emise de telefonul mobil sunt unde de radiofrecventa care intra in categoria radiatilor non-ionizante. Alte surse de astfel de radiatii sunt turnurile radio şi reţelele Wi-Fi. Orice obiect care emite valuri de frecvenţe radio trebuie să afişeze rata de absorbţie specifică, ce indică nivelul de radiaţii pe care îl absorb oamenii. Această unitate de măsură ia în considerare conductivitatea corpului uman.
Telefoanele sunt o sursă de expunere la radiaţii mult mai mică decât aparatele medicale, dar impactul lor poate fi mai mare, din cauza frecvenţei de contact cu creierul uman. Unele studii au arătat cât de sensibil la radiaţii de radiofrecvenţă este creierul uman, în special cel al copiilor. Sunt însă specialişti care spun că folosirea mobilelor nu reprezintă absolut niciun pericol pentru sănătate.

Radiaţii naturale

“Aparatele pe care le folosim emit radiaţii electromagnetice infraroşii sau ultraviolete care nu au un caracter radioactiv”, spune Stela Diaconu.
Reprezentanta Agenţiei nucleare şi deşeuri radioactive din România spune că oamenii sunt permanent expuşi unui fond de radiaţii natural, care însă nu le afectează sănătatea. Acest fond este creat de radiaţiile cosmice, radiaţia terestră dar şi de alimentele pe care le consumăm şi care conţin urme de elemente radioactive.
Atmosfera planetei acţionează ca un scut, absorbind o mare parte din energia radiaţiei cosmice. Din acest motiv, cei care locuiesc aproape de nivelul mării sunt expuşi la o doză de radiaţii cosmice mai mică decât cei care locuiesc la munte.
Radiaţia terestră se datorează materialelor radioactive care există în roci şi sol: izotopul radioactiv al potasiului şi produşii de dezintegrare ai uraniului şi toriului. Dar cel mai răspândit material radioactiv este radonul gazos. Cea mai obisnuită modalitate prin care el ajunge la oameni este infiltrarea prin fundaţia locuinţelor.
Chiar şi organismele noastre sunt surse de radiaţie naturală, deoarece purtăm înăuntrul nostru o sursă de radiaţie ionizantă imposibil de evitat: radioizotopii potasiu-40 şi carbon-14. Aceşti izotopi pătrund în organism prin lanţul alimentar şi prin respiraţie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă