6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRJogging-ul, sportul care prelungeşte viaţa

Jogging-ul, sportul care prelungeşte viaţa

Jogging-ul este un sport relaxant care poate contribui la creşterea speranţei de viaţă. Cercetătorii englezi au demonstrat că un program regulat de alergare poate mări speranţa de viaţă cu 6 ani pentru un bărbat şi cu 5 ani pentru o femeie.

„Este cunoscut de mult timp faptul că exerciţiile fizice sunt benefice pentru sănătate, dar este foarte bine de ştiut că nu trebuie să fii atlet de performanţă sau să alergi la maraton pentru a te bucura de aceste beneficii”, spune Dr. Leo Creaney, specialist în ortopedie şi sport la Centrul Musculoskeletal BUPA, din Londra.

Ritmul potrivit pentru alergare

Rezultatele studiului arată că obiceiul de a alerga între o oră şi două ore şi jumătate în fiecare săptămână, într-un ritm lent sau mediu, poate creşte speranţa de viaţă în comparaţie cu cea a unei persoane care nu face jogging.

Florentina Opriş, antrenoare de fitness şi aerobic, susţine că mişcarea este într-adevăr importantă, dar ritmul şi corectitudinea mişcărilor sunt determinante pentru a obţine o stare de bine, pentru a slăbi, dar şi pentru a proteja organismul şi pentru a preveni apariţia anumitor afecţiuni şi dezichilibre.

„Este destul de greu să ştii care este ritmul potrivit pentru alergare. Cei care fac jogging trebuie să încerce să facă exerciţii într-un ritm în care respiraţia şi ritmul inimii sunt accelerate şi se simt încălziţi. Ar trebui să poţi purta o conversaţie în timp ce alergi. La acest nivel de activitate, inima şi plămânii sunt stimulate, iar acest lucru te menţine în formă”, recomandă Dr. Leon Creaney.

Studiul prezentat de către MediHelp Internaţional a fost realizat cu ajutorul a 1.116 bărbaţi şi 762 femei care practică jogging-ul. Aceştia au fost comparaţi cu persoane care nu practică acest sport şi au fost rugaţi să ofere detalii despre stilul lor de viaţă, de exemplu, cât timp îşi petrec făcând jogging şi în ce ritm. Voluntarii au fost urmăriţi pe o perioadă de maxim 35 de ani, iar persoanele care au decedat în timpul studiului au fost înregistrate.

Sfaturi utile pentru alergători

Cercetătorii oferă practicanţiilor de jogging câteva sfaturi importante pentru a transforma acest sport într-o activitate foarte sănătoasă:

• Întotdeauna este bine să îţi pregăteşti corpul pentru jogging, cu o scurtă încălzire

• Alege pantofii potriviţi pentru alergat astfel încât să poţi preveni viitoare accidente

• Măreşte treptat distanţa pe care o parcugi şi timpul de alergare, dar nu uita să incluzi suficient timp de repaus când te antrenezi

• Este indicat să te hidratezi atunci când faci jogging, pentru a înlocui fluidele pierdute şi pentru a preveni oboseala.

Cel mai bun sport este cel care îţi place şi îl faci în mod constant. Sunt persoane cărora le place să facă un gen de mişcare care le solicită mai mult organismul, precum tae-bo, alergat, spinning sau kangoo jumps şi persoane care preferă exerciţii fizice mai uşoare. Oricum, orice tip de mişcare contribuie la o stare de sănătate mai bună”, susţine Florentina Opriş, antrenoare de fitness şi aerobic.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă