12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRInterventia laparoscopica, o manevra chirurgicala mai putin traumatizanta

Interventia laparoscopica, o manevra chirurgicala mai putin traumatizanta


Pentru ca o mare parte a patologiei femeii la varsta adulta o prezinta formatiunile chistice, vom incerca impreuna cu dna doctor Cristina Anghelescu, medic primar Obstetrica Ginecologie la Spitalul Bagdasar-Arseni si Clinica Med Sport din Capitala, sa oferim o serie de informatii privind chisturile ovariene si, mai ales, ce trebuie sa faca o femeie care a descoperit ca se afla intr-o astfel de situatie.

In functie de cauzele care le-au generat, chisturile pot fi functionale – ca perturbare a evolutiei normale a unor foliculi, sau tumorale – ca urmare a proliferarii diferitelor tipuri de celule din structura ovarului. Chisturile functionale pot aparea de foarte multe ori de-a lungul vietii unei femei si datorita mecanismului de formare se remit spontan in 2-3 luni, fara nici o interventie medicala – tratament medicamentos sau chirurgical. Cele tumorale, insa, a caror cauza este alta, trebuie abordate si tratate diferit.

Descoperirea, adeseori din intamplare

“Pentru ca simptomatologia este de obicei absenta sau atunci cand apare este extrem de variata si, deci, asociata cu usurinta chiar altor afectiuni, tumorile ovariene sunt adeseori descoperite intamplator de catre femei. In cazul diagnosticarii unei formatiuni chistice la o femeie, atitudinea terapeutica difera in functie de mai multi factori, precum varsta pacientei, dimensiunea chistului si aspectul – benign sau malign. Frecventa mare a formatiunilor chistice ovariene, diversitatea aspectelor clinice, ca si repercusiunile pe care le pot avea asupra vietii femeilor, mai ales asupra fertilitatii, impun o periodicitate a controalelor ginecologice. Orice femeie ar trebui sa efectueze anual un control ginecologic complet, care sa includa si o ecografie genitala, un examen citologic si, de asemenea, o examinare a sanilor”, explica dna dr. Anghelescu.

Atitudinea terapeutica, diferita

Intrucat atitudinea terapeutica difera in functie de mai multi factori, va prezentam modul in care poate fi abordata si rezolvata afectiunea. Daca ne referim la varsta pacientei, in cazul femeilor tinere a caror formatiune tumorala nu depaseste 5-6 cm si are caractere de benignitate, tratamentul va fi medicamentos – estroprogestative normodozate, progestative macrodozate, Danazol etc.
La femeile care au depasit 50 de ani, este indicata anexectomia bilaterala, asociata in general cu histerectomia.
“Daca formatiunea este sigur benigna, poate fi practicata chistectomia percelioscopica cu conservarea parenchimului sanatos (indepartarea formatiunii tumorale prin laparoscopie – operatie neinvaziva de mici dimensiuni – si pastrarea ovarului – n.n.). Daca tumora intereseaza practic tot ovarul si femeia a trecut de varsta procrearii, atunci se practica anexectomie (indepartarea ovarului bolnav sau a ambelor ovare – n.n.)”, subliniaza dr. Anghelescu.
Un alt factor care conteaza in modul in care medicul decide asupra tratamentului este dimensiunea chistului. Daca pana la 6 cm prima abordare este medicamentoasa si doar in caz de esec chirurgicala, peste 6 cm chistul trebuie operat, manevra care se poate face clasic sau laparoscopic.

Fertilitatea si sarcina

De multe ori, chisturile de ovar sunt insotite de dereglari ale ciclului menstrual, respectiv de amenoree (lipsa menstrelor mai multe luni la rand) sau menstre abundente. Respectivele simptome se rezolva, de obicei, prin tratamentul medicamentos al chisturilor.
“O problema legata adesea de cauzele aparitiei chisturilor de ovar este si lipsa ovulatiei si, in consecinta, imposibilitatea obtinerii unei sarcini. De exemplu, in cazul unor femei care se adreseaza medicului pentru probleme de sterilitate sau tulburari de ciclu menstrual, la examenul clinic se descopera prezenta unui chist de ovar sau a ovarelor polichistice. Tratarea acestora, prin medicamente sau pe cale chirurgicala, permite restabilirea functiei normale a ovarului si reinstalarea ovulatiei. Ablatia chirurgicala a unui chist de ovar cu pastrarea partii de ovar normale permite o buna functionare a acestuia. Indepartarea la vreme a chistului este esentiala, deoarece prin compresie zona de ovar functionala inca poate fi distrusa.
Din acest motiv, operatiile laparoscopice sunt de preferat, intrucat traumatizarea ovarului este minima si deloc de neglijat, restabilirea bolnavei este mult mai rapida. In cazul in care unul dintre ovare este compromis (chist voluminus, abces tuboovarian) si trebuie scos, dar celalalt ovar este normal, ovulatia are loc, iar sarcina este posibila”, a conchis dna dr. Anghelescu.
Mai trebuie subliniat ca o atentie deosebita trebuie acordata si bolnavelor operate pentru sarcina extrauterina, la care este frecvent descrisa aparitia unor chisturi ovariene. In consecinta, pentru protectie, acestora li se indica administrarea contraceptivelor orale cateva luni.


Concret, un chist se poate descoperi intr-una din urmatoarele imprejurari: in prezenta unor semne functionale nespecifice, comune multor altor afectiuni, cum ar fi jena sau durerea pelviana, tulburare de mictiune sau constipatie, tulburare menstruala etc.; cu ocazia unor controale ginecologice solicitate pentru alte acuze decat cele imputabile tumorii; cu ocazia controalelor de rutina sau a celor profilactice; in cursul ecografiilor abdominale; in timpul interventiilor chirurgicale abdominale pentru o patologie din sfera genitala sau extra genitala; in cazul unei laparotomii pentru o complicatie (ocluzie, torsiune, ruptura unui chist, suprainfectie) adeseori fara un diagnostic etiologic cert, preoperator al abdomenului acut.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă