15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRFier + Cupru, inovaţia în tratamentul anemiei care ar putea îmbunătăţi zeci...

Fier + Cupru, inovaţia în tratamentul anemiei care ar putea îmbunătăţi zeci de vieţi

Anemia este o problemă de sănătate publică pentru mai multe ţări ale lumii şi este asociată cu sporirea riscului morbidităţii şi mortalităţii, în special în rândul femeilor gravide şi ale copiilor mici. Anemia feriprivă este cea mai răspândită boală de nutriţie din lume, întrucât afectează peste un sfert din populaţia generală, adică aproximativ 1,8 miliarde de oameni (OMS).

Studiile realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF arată că unul dintre motivele eşecului în încercarea de a reduce cazurile de anemie a fost ideea preconcepută că singura cauză a acestei boli este deficienţa de Fier. În general, medicii nu iau în considerare faptul că anemia poate fi cauzată şi de deficienţa altor oligoelemente, precum Cuprul.

Cuprul este un oligoelement esenţial al organismului uman care are un rol extrem de important în dezvoltarea fizică a copiilor şi în buna funcţionare a organismului la adulţi. Corpul uman are nevoie de cupru pentru a produce celule şi vase sanguine, pentru funcţionarea normală a celulelor şi menţinerea sănătăţii inimii. Acest oligoelement este necesar şi creierului uman, pentru comunicarea eficientă între neuronii din creier.

Efectele negative ale deficienţei de cupru

În cazul în care asimilarea de cupru în organism nu este suficientă, pot să apară probleme ale sistemului sanguin: hipocromazie (scăderea conţinutului de hemoglobină a globulelor roşii), neutropenie (scăderea numărului de leucocite neutrofile), numărul scăzut de globule albe, hipopigmentaţia pielii, anomalii ale formării oaselor sau abnormalităţi ale vaselor sanguine.

În organismul persoanelor care au exces de zinc sau au slăbit foarte mult şi au o carenţă de cupru poate să apară o anemie severă sau simptome neurologice ireversibile (cum ar fi anomalii ale mersului sau probleme în susţinerea corpului, amorţeală dureroasă, apatie, etc.). Chiar şi o deficienţă minoră de cupru poate creşte riscul răcelilor, gripei, riscul deteriorării tonusului pielii, sau a problemelor de reproducere şi a oboselii.

Femeile gravide şi mamele care alăptează au nevoie de cantităţi mai mari de cupru, deoarece ele trebuie să asigure o alimentaţie corectă nu numai pentru ele, ci şi pentru copii. În aceeaşi situaţie sunt şi adolescenţii, care cresc foarte repede. Cantitatea de cupru care trebuie asigurată zilnic adulţilor este de 1 mg/zi, dar pentru gravide şi mame care alăptează este de 1,3 mg.

Cuprul deficitar este unul dintre vinovaţii pentru naşterea nou-născuţilor prematuri sau slab dezvoltaţi, cauzând boli de inimă, anormalităţi ale creierului şi afectarea creşterii. În plus, cuprul joacă un rol cheie în metabolismul fierului.

Fier + Cupru, noul tandem în profilaxia anemiei

„La nivelul organismului, fierul circulă în tandem cu cuprul, aşa că, de multe ori, deficienţa de fier concordă cu o carenţă de cupru”, explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP).

Cu toate acestea, mulţi pediatri şi medici de familie ignoră această cauză a anemiei. „Cea mai frecventă formă de anemie este cea feriprivă, urmată de anemia cauzată de deficitul de vitamina B12 şi de carenţa de acid folic. Anemia prin lipsă de cupru este foarte rară şi de aceea se investighează foarte rar”, a declarat Remus Lupu, medic de familie.

În România, anemia feriprivă apare la circa 40% din copiii de 0-5 ani, la 30% din femeile însărcinate şi la 20% din femeile aflate la vârstă reproductivă (OMS).

Simptomele anemiei feriprive pot fi: slăbiciune, oboseală şi lipsa rezistenţei la efort, respiratie anevoioasă în timpul exerciţiilor, dureri de cap, dificultăţi în concentrare, irascibilitate, stări de ameţeală.

„În cazul copiilor, lipsa de energie, oboseala, infecţiile dese, tulburările de creştere, sunt semne ale unei anemii, iar părinţii ar trebuie să meargă cu cei mici la medic”, spune Remus Lupu, medic de familie.

Bebeluşii şi copii mici care au anemie din lipsă de fier pot să nu crească precum ar trebui şi să înceapă să meargă sau să vorbească mai târziu decât alţii. Ei pot fi iritabili şi să aibă deficit de atenţie. Aceste probleme de obicei dispar atunci când dispare deficienţa de Fier. Dacă anemia nu este tratată, problemele mentale şi de comportament pot rămâne permanente.

Inovaţia, necesară în tratamentul anemiei

Medicul de familie Remus Lupu a explicat că în prezent tratamentul pentru anemie este destul de standardizat. Tratamentul preventiv al anemiei este necesar la femeile însărcinate, la cele care alăptează şi la cele cu tulburări de menstruaţie. La copii, tratamentul preventiv se face la prematuri, gemeni sau la cei aflaţi în perioade de creştere.

Atât pentru prevenire, cât şi pentru tratament, sunt recomandate sărurile feroase sub formă lichidă şi în combinaţie cu alte oligoelemente. Studiile au arătat însă că la copiii cu anemie, tratamentul doar cu Fier generează un rezultat mult mai slab comparativ cu tratamentul în combinaţia Fier-Cupru. De asemenea, produsele cu dozare unică sunt de preferat celorlalte, întrucât evită intoxicaţia cu Fier, care este în aceeaşi măsură periculoasă pentru copii.

Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, a explicat că medicii nu prescriu tandemul fier-cupru în tratamentul anemiei deoarece încearcă să respecte ghidurile şi protocoalele medicale. „În ghid nu se specifică faptul că în cazul anemiei se recomandă tratamentul cu fier şi cupru. Dar ghidurile nu sunt dogme, ele pot fi îmbunătăţite permanent”, a declarat prof.dr. Marin Burlea.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie susţine că tratamentul anemiei la copii cu tandemul fier şi cupru este indicat după o serie de analize. Pentru copiii care învaţă deja să meargă, necesitatea de cupru trebuie asigurată printr-o alimentaţie sănătoasă. Alimentaţia echilibrată, bogată în oligoelemente, cum ar fi cerealele integrale, nucile, seminţele de tot felul, crustaceele, leguminoasele sau ciocolata asigură necesarul de cupru pentru organism. Necesitatea de cupru a unui copil se încadrează în intervalul de 0,5-1 mg, depinzând de greutate şi vârstă.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (World Health Organization, WHO) pe plan mondial îmbolnăvirile cauzate de deficienţa de cupru pun în pericol mai multe vieţi decât expunerea la asimilarea unor cantităţi mari de cupru. Aşadar, noul tandem fier-cupru ar putea fi o soluţie eficientă pentru o problemă de sănătate publică la nivel mondial.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă