22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăGDPRDin ce in ce mai putini studenti sunt pasionati de medicina

Din ce in ce mai putini studenti sunt pasionati de medicina

Pe langa criza de medici din spitale, un alt pericol se iveste in sistemul sanitar romanesc. Este vorba despre pregatirea din ce in ce mai slaba a celor care mai doresc sa profeseze acesta meserie – medicina.

Medicul Dan Sabau, vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Senat, a explicat ca, desi numarul de studenti a fost intr-o usoara crestere in ultimii ani, datorita maririi numarului centrelor universitare de medicina, baza de selectie a studentilor admisi in anul I este scazuta. "Daca pana in 1989 vorbeam despre numerus clausus si despre cinci universitati care formau, de exemplu in anii ‘60, 1.620 de medici absolventi anual, iar in 1981 – 3.500 de absolventi, dupa 1989 vorbim de cresterea numarului de universitati de stat si de infiintarea a doua particulare. Acest fapt a dus la marirea numarului de absolventi, astfel incat in 2006 aveam 5.500 de absolventi. O problema este si ramanerea lor in sistem. O parte din acestia emigreaza, iar alta parte isi abandoneaza meseria, devenind dealeri de medicamente sau avand alte ocupatii mai profitabile.

 

Facultatea de medicina este una grea, cu materii dificil de insusit, cu numar mare de ani de studii, iar accesul la informatia de ultima ora este dificil si costisitor. Medicina presupune un efort mare de invatare si specializare pe tot parcursul vietii, deci dupa obtinerea licentei si a specialitatii. Un medic se formeaza in 13-14 ani. Absolventii ajung in spitale cu dotari precare, cu retributii proaste, au insatisfactii profesionale numeroase si se lovesc de imposibilitatea continuarii pregatirii profesionale ca urmare a lipsei conditiilor si dificultatilor de finantare. Statutul medicului este discutabil. Toate acestea se reflecta intr-o stare mai proasta de sanatate a populatiei", a explicat prof. dr. Dan Sabau. Modul de selectie la admitere a fost simplificat cu efecte asupra calitatii celor admisi.

 

La admitere nu se mai dau lucrari de sinteze, ci teste-grila din anatomie, respectiv din fizica sau chimie (dupa alegere). "Comisia de Invatamant  considera o solutie adoptarea modelului Bologna. Acordarea a doua masterate pe parcursul a 13-14 ani de pregatire, finantarea corecta a rezidentiatului, a garzilor, cresterea veniturilor salariale, sporuri (ATI, sali de operatie) sunt solutii. In cadrul comisiei am elaborat un proiect de sustinere financiara a tinerilor medici, a cadrelor didactice prin deductibilitati pentru achizitii de carte si participari la congrese  internationale", a subliniat prof. dr. Dan Sabau.

» Numar de puncte
"La admiterea in facultate lipseste un filtru drastic de selectie a candidatilor. O alta problema delicata este modul in care unii medici doresc sa urmeze o  specialitate. Eu as propune ca cei care nu iau in urma concursului o specialitate anume sa profeseze intr-o zona defavorizata, dar in acelasi timp sa acumuleze un numar de puncte. Anul urmator, ei pot  candida din nou pentru specialitatea respectiva, avand ca avantaj punctele respective."

Prof. dr. Gheorghe Iana, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila"

Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă