9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRDescoperirea de noi medicamente, în cădere liberă

Descoperirea de noi medicamente, în cădere liberă

În ciuda unor succese notabile, industria globală a biotehnologiei nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, eşuând în procesul de descoperire şi de aducere pe piaţă a unor noi medicamente. Pentru a supravieţui, industria trebuie acum să dezvolte un model de afaceri bazat mai mult pe cooperare. Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului PwC „Biotech reinvented”.

Deşi parteneriatele strategice sunt din ce în ce mai frecvente în industrie, PwC este de părere că este nevoie de o colaborare mai susţinută pentru producerea de medicamente cât mai eficace la costuri rezonabile.

Lucrul într-un mediu mai colaborativ presupune ca organizaţiile să împărtăşească atât activele, cât şi expertiza pe care până în prezent o păstrau exclusiv pentru uz intern. De asemenea, companiile din industria biotehnologiei vor trebui să arate disponibilitate pentru a lucra cu terţe părţi şi de a utiliza active pe care nu le deţin, ceea ce va presupune ca la rândul lor investitorii să aibă o abordare pe termen mai lung şi să-şi modifice şi sistemul de finanţare.

„Actualul model de afaceri pe care s-au bazat companiile din industria biotehnologiei este unul greşit. Din cauza unor rate slabe de recuperare a investiţiilor, finanţarea pentru industrie a devenit din ce în ce mai anevoioasă, iar mulţi dintre factorii care au permis companiilor din domeniu să prospere încep să dispară. Este momentul pentru o schimbare”, a declarat Kenneth Spiteri, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Farmaceutică din cadrul PwC România.

Centrele de cercetare se mută din ce în ce mai mult spre statele din Orient, economiile emergente concurează din ce în ce mai agresiv pe această piaţă, iar investitorii de portofoliu devin din ce în ce mai prudenţi. În plus, linia de demarcaţie dintre industria biotehnologiei şi cea farmaceutică rămâne în continuare greu de definit. 

„Eficienţa este noul cuvânt de ordine în industria biotehnologiei, iar adoptarea unui model de afaceri mai colaborativ ar putea fi cheia pentru a descătuşa potenţialul acestei industrii. Lucrul în echipă accelerează şi facilitează inovaţia, cercetarea şi dezvoltarea, ceea ce în timp poate duce la reducerea costurilor şi va aduce beneficii atât companiilor mari, cât şi celor de mai mică dimensiune. Chiar şi micile schimbări vor produce economii semnificative”, a adăugat Kenneth Spiteri.

Potrivit studiului PwC, ţinând cont de costurile medii de dezvoltare şi de timpul necesar aducerii unui nou produs pe piaţă, o creştere de 5% a ratei de succes pentru fiecare fază de cercetare şi o reducere de 5% timpului necesar dezvoltării unui produs, ar putea reduce costurile medii de cercetare şi dezvoltare cu aproximativ 160 milioane dolari, conducând totodată la o accelerare a calendarului de lansare a unui produs cu aproximativ cinci luni.

„Există obstacole culturale, comportamentale şi practice considerabile care trebuie depăşite pentru ca industria să prospere. Dar toate aceste probleme merită rezolvate, ţinând cont de recompensele pe care le promite depăşirea acestor obstacole. Iar jucătorii care reuşesc să se adapteze cel mai repede la noile condiţii de piaţă vor avea cele mai mari şanse de succes”, a precizat Spiteri.

PwC subliniază faptul că sporirea colaborării este necesară şi pentru restul lanţului de producţie. Oportunităţile pentru generarea de profit din dezvoltarea de noi medicamente sunt în schimbare, iar companiile din industria biofarmaceutică vor trebui să recunoască dinamica pieţei şi să treacă de la vânzarea de medicamente la gestionarea rezultatelor. Acest lucru este posibil numai printr-o colaborare extensivă.

„Guvernele din întreaga lume se străduie să satisfacă nevoile de servicii medicale ale unei populaţii în creştere şi cu o structură demografică în schimbare. Este nevoie mai mult ca niciodată de medicamente mai eficiente şi mai accesibile. Numai atunci când industria biotehnologiei va fi capabilă să lucreze în parteneriat va putea să satisfacă nevoile actuale ale societăţii”, a concluzionat Spiteri.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă