9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPRCum poate afecta frigul sanatatea

Cum poate afecta frigul sanatatea

Cele mai frecvente afectiuni ale anotimpului friguros sunt infectiile cailor aeriene superioare.

Expunerea la temperaturi scazute tulbura mecanismale imune locale, favorizand exacerbarea virulentei florei microbiene, prezente la nivelul mucoaselor normale.

Raceala comuna sau coriza acuta este o infectie virala relativ usoara ale carei simptome se centreaza la nivelul sau in jurul nasului.

Simptomele de debut sunt senzatia de uscaciune, iritatie sau arsura a mucoasei nazale si/sau faringiene pentru ca in decurs de 24 pana la 48 de ore sa apara variabil de la pacient la pacient: stare generala proasta, febra usoara (pana in 38 grade Celsius) stranut, secretii nazale apoase, blocaj nasal, voce ragusita, ochi rosii, ameteli usoare si o pierdere temporara a mirosului.

Cum te poti trata pentru a scapa de aceasta afectiune?

Tratamentul in acest moment este in functie de simptome si consta in medicamente antiinflamatoare, spray-uri nazale decongestionante si pe baza de cortizon, vitamine, hidratare abundenta, dar si repaus.

“In absenta complicatiilor bacteriene care sunt anuntate de febra peste 39 de grade Celsius, modificarea aspectului secretiilor nazale, dureri de cap cu caracter pulsatil, prelungirea simptomatologiei peste 5-7 zile, nu trata raceala comuna nu se trateaza cu antibiotic”, mentioneaza Dr. Andaluzia Oancea, specialist ORL, Delta Hospital.

De asemenea, este important de stiut ca studii experimentale in infectii date de rinovirusuri (cele mai frecvente virusuri intalnite in raceala comuna) au aratat ca folosirea aspirinei si paracetamolului pot creste simptomele nazale suprimind formarea de anticorpi neutralizanti.

Datorita continuitatii dintre mucoasa nazala si cea a sinusurilor paranazale, infectia virala poate afecta mecanismul de curatare al sinusurilor, ducand, singura sau in asociere cu agenti microbieni, la rinosinuzita acuta.

Sinusul cel mai frecvent implicat este sinusul maxilar dar infectia se poate extinde in absenta tratamentului adecvat la toate sinusurile fetei.

Simptomele rinosinuzitei acute sunt: nas infundat,secretii nazale abundente eventual purulente care pot sa curga in faringe,presiune sau durere faciala, febra, tuse, dureri dentare, senzatie de ureche infundata.

Tratamentul consta in antibiotice alese conform unor protocoale terapeutice care iau in calcul cei mai frecventi agenti microbieni intilniti,decongestionante nazale,irigatii nazale saline, inhalatii ,spray-uri cu derivati cortizonici.

De remarcat faptul ca lipsa unei imbunatatiri a simptomelor sau chiar agravarea lor dupa 3 zile recomanda schimbarea antibioticului.

In lipsa tratamentului pot aparea complicatii care constau in celulita (inflamatia) orbitara, colectie purulenta in orbita, meningita, abcese cerebrale.

Mucoasa nazala inflamata prin infectii virale sau microbiene poate sa afecteze si urechea medie ducand la otite medii acute.

Suflarea nasului cu presiune poate arunca agentii microbieni in cavitatile urechii.

Simptomele acestei boli sunt: durere pulsatila severa instalata brusc, febra pana la 40 grade Celsius (mai frecvanta la copii), scaderea auzului si uneori zgomote in ureche (tinnitus).

Tratamentul prompt previne coplicatiile si consta in antibiotice, antinflamatoare, picaturi nazale decongestionante.

De remarcat ca in 80% din cazuri infectia este virala iar antibioticele nu amelioreaza simptomele, si numai 20% din aceste cazuri se complica microbian ceea ce justifica alegerea antibioticului dupa examenul secretiei auriculare.

“Un pacient cu obstructie nazala de diverse cause (deviatie de sept nazal, rinosinuzita cronica, polipoza nazala etc.), este mai vulnerabil in conditii de temperaturi scazute si poate face infectii amigdaliene, deoarece respiratia bucala creaza conditii favorabile de alterare a echilibrului microbian local”, adauga dr Andaluzia Oancea, specialist ORL, la Delta Hospital.

In concluzie, frigul favorizeaza infectiile de cai aeriene superioare, iar cunoasterea cauzelor, mecanismelor de producere, a simptomelor si metodelor de tratament si prevenire a complicatiilor poate fi utila pentru rezolvarea lor prompta.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă