15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCreatina, noua soluţie pentru depresivi

Creatina, noua soluţie pentru depresivi

Cu toţii ştim că acest produs este un supliment nutritiv consumat în special de culturişti sau de sportivi pentru a-şi ajuta corpul să facă faţă eforturilor depuse sau persoanelor care se grăbesc în a dezvolta o masă musculară puternică. Atunci, ce legătură are cu depresia?

Creatina economiseşte proteine şi stimulează producţia hormonului de creştere la tineri. Practic efectul resimţit de cei care consumă acest supliment nutritiv este sporirea energiei, capacitatea de a-ţi lucra grupele musculare mai mult timp – aproape dublează numărul seturilor de exerciţii – şi ţine sportivul în sala de forţă cu orele, iar în cazul consumului de creatină după depunerea unui efort considerabil, celulele se refac mult mai repede.

După ani la rând în care creatina a fost considerat un supliment adresat aproape în exclusivitate bărbaţilor, iată că există şi un efect benefic pentru ambele sexe, în special pentru femei – combate depresia. Un studiu efectuat de o universitate din Statele Unite ale Americii a relevat că dacă o persoană depresivă consumă 5 grame de creatină alături de antidepresivele zilnice, perioada de vindecare este de două ori mai rapidă.

Cum funcţionează?

Creatina este în sine un aminoacid pe care corpul îl produce şi singur şi care este suplimentat la fiecare masă bogată în carne şi peşte. Corpul uman transformă această creatină într-o moleculă denumită fosfocreatină care se stochează în muşchi şi în creier şi produce energie, potrivit womenshealth.com.

Principalul simptom al depresiei este oboseala psihică. În cazul persoanelor suferinde de depresie, orice rutină, orice activitate uzuală devine o corvoadă complicată, greu de dus până la capăt. De aceea, cercetătorii consideră că acest supliment nutritiv poate ajuta. Sporind nivelul energiei generate la nivel cerebral, activităţile sunt mai logice şi uşor de îndeplinit, iar efectul pe care îl are asupra tonusului muscular ajută la restabilirea poftei de viaţă şi de mişcare.

Câteva teste derulate pe animale indică specialiştilor că administrarea de creatină fără antidepresive are aproape acelaşi efect, nefiind nevoie de pastile pentru o revenire completă.

Un alt beneficiu al consumului de creatină este acela că previne moartea celulelor nervoase şi amplifică activitatea la nivel cerebral, făcându-i pe cei care o folosesc să devină mult mai eficienţi în orice activitate mentală întreprinsă.

Efecte secundare

Vă puteţi întreba, dată fiind istoria utilizării acestui supliment, dacă riscaţi să vă îngrăşaţi de pe urma consumului de creatină. În primul rând, doza zilnică recomandată în cazul depresivilor este de 5 grame pe zi. Culturiştii şi sportivii consumă minim 20 de grame pe zi. De asemenea, până acum nu s-au observat efecte asupra femeilor. Ele îşi păstrează nivelul greutăţii corporale stabil.

Dacă vorbim despre efecte secundare care rezultă din consumul pe perioade îndelungate atunci pot apărea, dar foarte rar, următoarele simptome: crampe musculare, deshidratare, dureri de stomac, dar toate pot fi prevenite cu ajutorul consumului ridicat de apă. Dacă suferiţi, însă, de probleme cu rinichii şi luaţi peste 20 de grame de creatină pe zi riscaţi afecţiuni majore. Verificaţi cu medicul dumneavoastră înainte să începeţi administrarea suplimentului.

Dacă totuşi refuzaţi să consumaţi creatina în forma în care o consumă sportivii, atunci o puteţi trage din alimente. Mâncaţi cât mai multă carne şi peşte.

Metode naturale de combatere a depresiei

Depresia poate fi tratată şi prin terapii naturale, nefiind nevoie să apelăm la medicamente puternice pentru a ne repune pe picioare. Important este să respectăm principiile unei alimentaţii sănătoase şi să consumăm toate elementele de care are nevoie corpul nostru – vitamine, minerale, fibre, proteine, etc. Un corp stabil şi un regim echilibrat au un impact benefic asupra psihicului.

În cazul persoanelor care suferă de această tulburare se recomandă proteinele din carne albă sau din soia combinate cu legume verzi. Indicate sunt şi cerealele integrale, mierea, zahărul brun sau pâinea neagră.

Este sugerată şi înlocuirea uleiului clasic cu uleiuri vegetale şi se recomandă eliminarea din alimentaţie a produselor de patiserie, a alcoolului, a lichidelor cu cafeină.

Consumaţi în special produse naturale pe bază de Ginkgo biloba pentru că acestea stimulează sistemul circulator şi ajută la oxigenarea creierului. Gingseng-ul Siberian are rol în restabilirea echilibrului neurotransmiţătorilor, acţionează şi ca antioxidant şi stabilizează tensiunea arterială, în acelaşi timp în care reglează glicemia prin scăderea colesterolului.

Ceaiul de sunătoare sau infuzia de sunătoare au efecte benefice în cazul depresiilor aflate în fază incipientă. Acelaşi efect calmant îl are şi valeriana. Un tratament care constă în 200-300 de miligrame de extract de valeriană, consumat timp de o săptămână este foarte eficient împotriva depresiilor. Se recomandă şi orice este bogat în calciu şi magneziu pentru a regla activitatea la nivelul sistemului nervos central.

Toate aceste substanţe nu îşi ating potenţialul maxim dacă nu le asociaţi cu sport, alergat, aerobic şi o organizare foarte bună a timpului. Menţineţi-vă mereu ocupaţi, dar nu doar cu activităţi stresante sau obositoare, ci cu activităţi care vă fac plăcere şi care vă ajută organismul.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă