11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPRCongresul dedicat tratării cancerului a readus medicii buni în ţară. Temporar

Congresul dedicat tratării cancerului a readus medicii buni în ţară. Temporar

La Congresul IASGO 2013 au conferenţiat 250 de cercetători din 35 de ţări. Preşedintele IASGO este prof. dr. Masatoshi Makuuchi, iar secretarul general – prof.dr. Nikolaos Lygidakis, amândoi prezenţi la congres.

De asemenea, au fost prezenţi şi mulţi medici români plecaţi să profeseze în străinătate din cauza subfinanţării medicinei în ţara noastră. La congres a participat şi reputatul cercetător prof.dr. Victor Velculescu de la Johns Hopkins University (SUA), cu contribuţii originale în studiul genomului, profilat pe cercetări care încearcă să descifreze originea cancerului la nivel genomic.

Profesorul Velculescu, deşi stabilit în SUA, colaborează cu echipa coordonată de prof. dr. Irinel Popescu de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, care a fost si preşedintele acestui ultim congres.

Rezultatul colaborării  dintr profesorii Velculescu si Popescu va fi publicat în curând în prestigioasa revistă de ştiinţă “Nature”.

Scopul IASGO este ca oamenii din lumea întreagă să aibă şanse egale de acces la serviciile de sănătate cu aceeaşi eficienţă, sănătatea să nu fie accesibilă doar în anumite colţuri ale lumii. IASGO militează ca aceste cunoştinţe avansate ale cercetătorilor să fie răspândite în toată lumea, medicii să aibă acces la ele în beneficiul populaţiilor de pretutindeni.

Tratamentele costisitoare ale cancerelor îngrădesc accesul bolnavilor săraci

Din păcate, a susţinut prof. dr. Irinel Popescu, „tratamentul personalizat (al cancerelor – n.n.), este un tratament costisitor şi nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate în România. Şi situaţia este cam aceeaşi peste tot în lume”.

Tratamentul personalizat este un concept nou, din ce în ce mai actual în chirurgie şi care se aplică în funcţie de matricea celulară a bolnavului.

În funcţie de această matrice (amprenta genomică) se poate afla din start bolnavul care răspunde la tratament, limitându-se astfel cheltuielile.

La congres au fost prezentate “tehnologiile avansate, cu componentă în special chirurgicală: chirurgia minim-invazivă, laparoscopică, sub toate formele ei, incluzând chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achiziţii în materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive şi terminând cu robotica”, a declarat preşedintele congresului IASGO 2013, prof. dr. Irinel Popescu.

În mod particular, în cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului şi oncologului în actul terapeutic este esenţială pentru rezultat, a precizat profesorul Popescu.

În lucrările cercetătorilor, prezentate la congres, au fost abordate multidisciplinar cancerele de esofag, de stomac, de intestin subţire şi rect, de ficat şi pancreas.

Prof. Cristian Gheorghe, vicepreşedintele congresului, a evidenţiat vizibilitatea României în cercetarea din domeniu graţie acestor congrese internaţionale. „Este a două oara când România organizează un asemenea congres după cel din 2007.

Rezultatele: în primul rând vizibilitatea României, fiind singura manifestare de talie mondială care s-a organizat vreodată la Bucureşti cu o participare impresionantă, în jur de 1.000 de cercetători (…) Congresul are mai multe faţete: pe de-o parte are un rol educativ, nu numai prin cursurile pre-congres (…); apoi sunt aceste săli de conferinţe pline – se vede că interesul este foarte mare şi e bine că văd foarte mulţi tineri. Şi mai este un lucru foarte interesant: foarte mulţi români care au plecat din ţară s-au întors aici, la congres, şi îşi împărtăşesc şi discută cu noi realizările, rezolvările şi ce este nou (…)”.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă