15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRCare sunt cele mai frecvente complicaţii ale diabetului şi cum pot fi...

Care sunt cele mai frecvente complicaţii ale diabetului şi cum pot fi prevenite

Diabetul zaharat se află printre cele mai răspândite boli cronice în România, iar controlul deficitar al acestei afecţiuni duce de multe ori la apariţia de complicaţii cu urmări grave asupra organismului.

Cele mai frecvente complicaţii ale diabetului sunt hipertensiunea arterială care afectează 74% din bolnavi, dislipidemiile (66%) şi obezitatea (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I şi II, potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012.

Citeşte şi Cum poate duce simpla neglijenţă la diabet

O altă complicaţie frecventă a bolii este neuropatia diabetică care afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I şi II. Deşi se plasează pe locul patru în topul complicaţiilor, neuropatia diabetică are o prevalenţă foarte ridicată şi, faţă de afecţiunile anterioare, este singura complicaţie invalidantă, cu efecte ireversibile şi cu impact major asupra calităţii vieţii persoanei cu diabet zaharat.

“Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deşi ea poate fi depistată prin metode simple şi necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenţie, cât şi despre primele semne ale acestei complicaţii”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, preşedintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.

Citeşte şi Atenţie la complicaţiile diabetului! Neuropatia are efecte IREVERSIBILE

Diabetul zaharat necontrolat reprezintă, de asemenea, una din principalele cauze de orbire sau insuficienţă renală. În plus, mulţi bolnavi cu diabet se confruntă cu probleme stomatologice, precum infecţii, carii dentare, boli parodontale sau chiar pierderi de dinţi.

Medicii specialişti sfătuiesc pacienţii cu diabet să îşi facă periodic o serie de analize, în afară de monitorizarea glicemiei, pentru a preveni complicaţiile bolii. Hemoglobina glicozilată şi un test de urină sunt două analize suplimentare obligatorii pentru diabetici, alături de un control oftalmologic şi unul stomatologic.

În plus, bolnavii de diabet trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul şi să respecte regimul alimentar.

Citeşte şi Care este cea mai eficientă armă împotriva diabetului

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă