16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRCamine-spital cu preturi de lux

Camine-spital cu preturi de lux

» In disperarea de a face economie la banii publici, Guvernul loveste tocmai pe saracii care au nevoie de asistenta medicala. Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap creste contributia medie lunara pentru persoanele din centrele rezidentiale pentru persoane cu handicap de zece ori, de la 170 de lei la 1.724 de lei incepand de la 1 ianuarie.

Apartinatorii celor 340 de persoane internate in centrele "Sfantul Dimitrie" si "Sfantul Ioan" din cadrul Spitalului de Boli Cronice "Sfantul Luca" au fost surprinsi cand au fost anuntati de aceasta majorare. Asistenta sociala de la Centrul "Sfantul Dimitrie", Luciana Slavnic, a declarat ca nu au primit inca normele de aplicare ale ordinului, dar sunt persoane care nu isi vor putea permite sa plateasca aceasta suma, nici din pensia lor, nici cu sprijinul apartinatorilor, care, la randul lor, au venituri mici.

"Este adevarat ca suma platita pana acum era una foarte mica, dar asta nu inseamna ca trebuie marita de zece ori si oricum ar trebui sa se aiba in vedere un anumit procent, in functie de venituri", este de parere Luciana Slavnic. Apartinatorii spun ca asemenea suma nu poate fi platita de nici o persona internata in acest camin-spital. "Este vorba de persoane in varsta, cu probleme de sanatate grave, psihice sau fizice, fara venituri sau cu pensii foarte mici, iar conditiile in aceste camine-spital sunt la limita acceptabilitatii. Eu, ca apartinator al unei persoane cu probleme foarte grave, m-am confruntat cu situatii foarte grave", a spus Marusia B., care are mama internata, ea insasi fiind grav bolnava. Conducerea centrelor medico-sociale a precizat ca pentru luna ianuarie, intrucat nu s-au putut face toate formalitatile, fiecare persoana din centru va plati 80% din pensia sa.

Dr. Constantin Bogdan, de la Unitatea medico-sociala "Sfantul Luca", a declarat ca la aceasta unitate nu se aplica ordinul amintit, intrucat aceasta are personalitate juridica, iar finantarea se face de la primarie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru partea medicala. El a precizat ca oamenii internati aici sunt intr-un fel de tranzit intre spital si caminul de batrani, cei mai multi fiind oameni ai strazii, dar si batrani deposedati de bunuri.
"Ar trebui ca aceste contributii sa fie stabilite dupa veniturile pacientilor, pentru ca sunt batrani care sunt adusi aici de familie dupa ce rudele le-au vandut casele si vin si le iau si diferenta ramasa de la pensie", a spus doctorul Constantin Bogdan.

» Salarii prea mici
Unitatea medico-sociala ar trebui sa aiba trei medici, dar nu are decat unul cu norma intreaga si unul cu o jumatate de norma pentru ca nimeni nu este interesat sa lucreze aici, unde salariul este pentru medicul specialist de 1.589 de lei, pentru un asistent principal de 1.063, iar pentru debutant de 599 de lei. Un asistent social cu studii superioare debutant are 662 de lei, iar unul care a depasit aceasta incadrare – 839 de lei.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă