8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPRBraşoveanul care a scăpat de cancerul la sân

Braşoveanul care a scăpat de cancerul la sân

Această boală apare foarte rar la bărbaţi, dar este deosebit de agresivă. Un bărbat de 52 de ani care a fost diagnosticat cu o tumoare mamară în urmă cu cinci ani povesteşte cum a trecut prin această experienţă.

 

Ioan Suciu nu poate spune ce anume i-a declanşat boala, dar povesteşte că totul a început în ziua în care un viţel l-a lovit cu cornul la sân. Noaptea, i-a curs un lichid din sân, iar apoi i s-a format un nodul ca un bob de porumb care, la atingere, durea ca atunci când te curentezi. Nodulul mai creştea, se mai micşora, dar, timp de 7 ani, Ioan Suciu nu i-a dat importanţă. „După o zi de cosit, pe la 1 noaptea, m-a luat o durere insuportabilă. Parcă îmi băga cineva un cuţit la fiecare două-trei secunde. Nodulul ajunsese ca un ou turtit”, îşi aminteşte bărbatul. A doua zi s-a dus la medic. S-a operat şi, la îndemnul unui bun prieten al cărui tată era medic în Bucureşti, a dus proba la biopsie.

 „I-am spus asistentei că poate să-mi bage şi un ac de viţel”

Ioan Suciu nu s-a speriat când a auzit că are cancer la sân şi nici nu-i prea venea să creadă ce aude. „Hai să stăm de poveşti”, i-a spus bunul lui prieten, când s-a întors, după trei luni, cu rezultatele biopsiei, confirmate la două centre medicale. N-a avut însă nevoie de prea multe încurajări. Ioan Suciu a ales să meargă la Institutul Oncologic din Cluj, unde medicii i-au scos glanda mamară şi ganglionii limfatici axilari.

Au urmat şase şedinţe de chimioterapie, pe care le-a făcut din trei în trei săptămâni, şi ­încă o lună de radioterapie. „Foarte bine am suportat tratamentul. Odată, asistenta mi-a zis că-mi bagă un ac mai gros, iar eu am răspuns că poate să-mi bage şi unul de viţel.

Nici pastile de greaţă nu luam şi-i spuneam asistentei să le dea femeilor din salon care se simţeau mai rău”, povesteşte bărbatul. Timp de patru ani, a mers la controale o dată la şase luni. Acum se duce o dată pe an, iar analizele îi ies bune de fiecare dată. „Doctorul mi-a spus după operaţie  să nu mănânc slănină şi grăsimi, dar am râs şi l-am întrebat: «Domnule doctor, am patru porci, ce să fac cu ei?». «N-o să mănânci acum chiar ceafa», mi-a zis doctorul.  Mi-a mai spus să nu car în mână mai mult de două kilograme, dar duc şi mai mult. Eu cred că şi plafonarea e rea”, judecă bărbatul.

De unde apare pericolul?

Cancerul la sân apare foarte rar la bărbaţi şi reprezintă sub 1% din totalul tumorilor mamare. „Din cauza anomaliilor genetice, acest tip de cancer este mai agresiv la bărbaţi, răspunsul la citostatice e mai slab, iar prognosticul mai prost. Glanda mamară e mai mică la bărbaţi şi cancerul o cuprinde pe toată”, explică Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti. În plus, bărbaţii sunt mai puţin atenţi la modificările care apar în zona sânilor şi de aceea sunt diagnosticaţi ­într-un stadiu avansat al bolii. La asta se mai adaugă şi faptul că ţesutul mamar este mai rigid şi face ca palparea să fie mai dificilă, dând timp tumorii să se răspândească în ţesuturile vecine. Medicul mai spune că loviturile nu induc cancerul de sân: „Unii mănâncă îngheţată şi la scurt timp află că au cancer la gât şi asociază cele două momente. Este o coincidenţă”.

Sânii bărbaţilor sunt similari cu ai fetelor aflate la pubertate. La fete, ţesutul mamar creşte şi se dezvoltă datorită hormonilor feminini, la bărbaţi stagnează, dar este suficient cât să poată dezvolta cancer.

Cele mai multe cazuri de cancer mamar la bărbaţi se diagnostichează la 60-70 de ani. Expunerea la radiaţii şi existenţa unei rude foarte apropiate de sex feminin cu cancer la sân pot creşte riscul de îmbolnăvire la bărbaţi. Pericolul este mai mare şi la bărbaţii cu o creştere anormală a sânilor, cauzată de medicamente sau de tratamente hormonale. De asemenea, bărbaţii cu boli severe de ficat tind să aibă un nivel scăzut de hormoni masculini şi unul mai ridicat de hormoni feminini. La risc mai sunt şi bărbaţii cu anumite afecţiuni ale testiculelor, precum inflamaţiile sau testiculul necoborât.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă