12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăGDPRAndropauza: adevăr ştiinţific sau afacere?

Andropauza: adevăr ştiinţific sau afacere?

În urmă cu 11 ani, când doctorul Dan Hegarthy, de 41 de ani, se plângea de dureri de muşchi, libido scăzut şi letargie, nu se aştepta să afle că suferă de menopauză.

Toropeala în fiecare după-amiază nu este binevenită în munca unui medic generalist, aşa că Hegarty s-a panicat când a trecut prin această experienţă. Dar şocul cel mai mare l-a avut când a aflat ce era în neregulă cu el: ajunsese la andropauză sau, în termeni populari, menopauza masculină.

“Menopauza la bărbaţi: iată ceva de care n-am auzit ca doctor”, spunea Hegarty, trei ani mai târziu. “Dar am citit un articol despre acest fenomen într-o revistă de specialitate şi mi-am dat seama că am toate simptomele. Nu mă mai puteam concentra nici măcar să mă uit la un film până la capăt şi a trebuit să renunţ la ziarele quality în favoarea tabloidelor. Mă simţeam foarte obosit, mă deranja febra musculară pe care o aveam la picioare şi libido-ul meu era foarte scăzut”, povesteşte Hegarty.

Nu era sigur dacă să creadă că a ajuns la menopauză. Pe de-o parte, este o mare controversă dacă menopauza se instalează şi la bărbaţi, cu toate studiile care îi neagă existenţa şi se subliniază că cele mai multe dintre simptome – depresii, îngrăşare, iritabilitate, transpiraţie excesivă în timpul nopţii, bufeuri de căldură- sunt puse pe seama îmbătrânirii. La fel şi faptul că sunt obezi, sănătatea li se degradează, sunt şomeri sau nu au chef de partener. Pe de altă parte, ce rău ar putea face un test care să verifice dacă are o deficienţă de testosteron? Şi-a făcut o programare.

Hegarty şi-a dorit să fie consultat de doctorul care scrisese articolul despre menopauza la bărbaţi – Malcolm Caruthers, considerat cel mai mare expert în această problemă. Caruthers l-a examinat, a verificat dacă are probleme cu prostata, diabet, anemie, daca rinichii şi ficatul funcţionează bine, glanda tiroidă, colesterolul şi nivelul testosteronului. “În funcţie de simptome şi de analize, ţi se poate spune dacă suferi de andropauză”, povesteşte Hegarty.

Ce face tratamentul cu hormoni masculini?

Terapia substitutivă cu testosteron (TRT) are mai multe forme, dar cea folosită la vremea aceea era implantarea unor pelete (care conţin testosteron) în fese şi administrarea unor medicamente. “Am luat pastilelele de 5 ori pe zi”, spune Hegarty.

“După şase luni, simţeam că am din nou energie şi mă puteam concentra cu uşurinţă. Nu mă mai dureau nici muşchii şi, deşi nu am devenit vreun Don Juan peste noapte, am o viaţă sexuală satisfăcătoare.”

Hegarty a început să aibă mai multă încredere în sine. “Nu cred că exagerez când spun că TRT poate salva o căsnicie. În momentul în care am început terapia, mă despărţisem deja de soţia mea şi, după cele şase luni, am simţit că intru într-o nouă etapă a vieţii mele şi chiar m-am recăsătorit”, spune Hegarty.

11 ani mai târziu, terapia substitutivă cu testosteron a evoluat şi nu se mai fac injecţii; acum există un gel, pe care îl foloseşte şi Hegarty. “Mi-l aplic, masându-mi umerii, o dată pe zi, şi până mă spăl pe dinţi, a şi intrat în piele”, spune el.

În ultimii 20 de ani, Carruthers a tratat peste 2.000 de bărbaţi care au simţit că trec prin andropauză. “În cazurile extreme, libido-ul lor a dispărut complet, au renunţat la slujbe, uneori la propriile firme, chiar dacă înainte îşi iubeau munca. În unele situaţii, căsniciile lor s-au destrămat şi au ajuns chiar pe punctul să se sinucidă”, spune specialistul.

Vârsta media a bărbaţilor pe care îi consultă este 55 de ani. “Cei mai mulţi au trecut pe la medicii de familie, apoi pe la specialişti, aşa că s-au scurs câţiva ani până să ajungă la mine. Aş spune că vârsta obişnuită e 50 de ani. Alţii, cum a fost şi cazul doctorului Hegarty, nu au mai mult de 40 de ani”.

Andropauza – 2% sau 20% ?

Variaţia vârstei are cauze complexe. Spre deosebire de menopauza la femei, când nivelul estrogenului scade din cauze naturale, diminuarea nivelului de testosteron se datorează unor afecţiuni ale bărbatului – oreion, infecţii sau probleme ale testiculelor, spune Carruthres. Antidepresivele nu ajută. “Bărbatul îşi consultă medicul de familie şi i se prescriu antidepresive. Aceste medicamente afectează nivelul testosteronului.”

Chiar şi Carruthers este de acord că nu toţi bărbaţii care se prezintă la cabinetul lui cu simptome de menopauză suferă de ea; unii au nivelul testosteronului normal. De asemenea, sunt multe studii care ajung la concluzia că menopauza la bărbaţi nu există. Dar Carruthers are argumente:  “Este ca şi cum ai face teste pentru diabet: afli că omul are un nivel ridicat de insulină, dar că organismul lui îl tolerează. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu testosteronul. Din păcate, pentru că trăim într-o societate obsedată de analize, iar rezistenţa la testosteron nu poate fi testată, studiile lasă loc de dubii.”

Potrivit directorului centrului medical Optimal Health, Mike Perring, criteriile despre ceea ce este considerat normal în măsurarea nivelului testosteronului sunt arbitrare şi limitate. “Există un număr mare de oameni pentru care trei luni de terapie înseamnă o ameliorare vizibilă. Deci este mai bine să stabileşti un interval pentru nivelul optim. Discutăm despre asta de douăzeci de ani, dar cred că abia acum ne facem auziţi. Trebuie să vă amintesc că şi la terapia substitutivă cu hormoni pentru femei mai există dezacorduri despre ce înseamnă un nivel potrivit”, spune Perring.

Cel mai nou studiu despre starea de sănătate a oamenilor de vârsta a doua sugerează că andropauza este o problemă a testiculelor. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au identificat trei simptome cheie: lipsa erecţiei dimineaţa, absenţa dorinţei de a face sex regulat şi disfuncţia erectilă, care, împreună cu un nivel scăzut al testosteronului, poate ajuta la diagnosticarea andropauzei.

Cercetarea, publicată în revista medicală “New England Journal of Medicine”, în această vară, a fost făcută pe bărbaţi cu vârste între 40 şi 79 de ani, care au avut de ales între 32 de simptome, de la extenuare, la lipsa concentrării şi impotenţă,  dar toţi au concluzionat că aceste simptome nu sunt legate de menopauză, ci de o stare de sănătate precară sau obezitate. 

“Putem să ajungem la concluzia că da, menopauza la bărbaţi există”, spune coordonatorul studiului, medicul Fred Wu.  Dar, spre deosebire de menopauza la femei, versiunea masculină afectează doar 2% din bărbaţi.

“Este extraordinar că un studiu notabil demonstrează existenţa menopauzei la bărbaţi, dar 2% mi se pare un procent eronat. Din cercetările mele, 20% dintre bărbaţii de peste 50 d ani  au o deficienţă de testosteron”, spune Carruthers.

Perring crede că valoarea reală e undeva la mijloc. Endocrinologul Hugh Jones, consultant la spitalul Barnsley, îl aprobă: “Un studiu făcut în Boston arăta că  8.4% dintre cei cu vârste între 50 şi 79 de ani au o deficienţă de testosteron şi probabil că pe aici este adevărul. Ceea ce ştim cu siguranţă este că  foarte mulţi bărbaţi sunt diagnosticaţi astfel şi când te gândeşti la îmbunătăţirile pe care terapia le poate aduce, este mare păcat. Am văzut-o de multe ori în clinica mea. Pacienţii nu numai că se simt mai bine din punct de vedere sexual, dar au mai multă energie, mai puţine toane şi sunt mai motivaţi. Am văzut bărbaţi care şi-au pierdut locurile de muncă şi care, după trei luni de tratament, lucrează din nou. Vin la noi soţii care ne spun că le este mai uşor să trăiască alături de partenerii lor, în urma terapiei”, spune endocrinologul.

Alţi doctori îi acuză că le administrează pacienţilor supradoze de testosteron, ca să obţină profit.

Profesorul Ashley Grossman, endocrinolog consultant la spitalul St. Bartholomew din Londra, nu are niciun dubiu că aceste clinici şi companiile farmaceutice merg pe o linie etică îngustă.

 “Parcă poţi să vezi companiile farmaceutice gândind: ‘OK, am ajuns cât de departe am putut cu menopauza la femei, dar ce facem cu cea la bărbaţi?'”, spune Grossman.

Efect placebo sau oameni vindecaţi?

În orice caz, spune medicul Wu, este greşit să credem că, dacă un bărbat reacţionează la tratament, înseamnă că trece prin andropauză. “Când bărbaţii răspund la medicamente, este foarte probabil să intervină efectul placebo. Acest efect a fost demonstrat ştiinţific”. 

Este prea simplu pentru bărbaţi să nu le pese. “Dacă e vreo şansă să meargă, dă-mi-l!”, gândesc ei. Dar acesta este un drum periculos, avertizează Wu. “Pe lângă faptul că e scump, poate înrăutăţi problemele cu prostata, sforăitul în timpul somnului şi să mărească şansele unui atac vascular”, spune el.

Hegarty nu este îngrijorat. “Până acum, nu au existat efecte secundare şi mă duc de două ori pe an să-mi fac analize de sânge şi urină”, spune el. “Sunt conştient că există griji privind tratamentul, mai ales legate de cancerul la prostată, dar nu am găsit dovezi clare în acest sens şi am o stare stabilă de 13 ani. De ce m-ar îngrijora riscul de îmbolnăvire? Mă simt mai sănătos ca oricând”, adaugă Hegarty.


Există numeroase controverse legate de simptomele andropauzei, dar indicatorii ar putea fi:

– libido scăzut

– extenuarea şi lipsa energiei

– pierderi de memorie

– imposibilitatea de a te concentra

– îngrăşare

– tulburări ale somnului

– indecizie

-bufeuri şi transpiraţie rece noaptea

 

Cele mai citite

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...
Ultima oră
Pe aceeași temă