Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alimentele ne influenteaza genele

» Un Compendiu de terapie naturala de exceptie, semnat de trei nume mari  in nutritie si medicina complementara, reuneste in paginile sale cele mai valoroase informatii privind nutritia, fitoterapia si cosmetica naturala.

Share

Ioana Georgescu 0 comentarii

18.04.2009 - 00:00
» Un Compendiu de terapie naturala de exceptie, semnat de trei nume mari  in nutritie si medicina complementara, reuneste in paginile sale cele mai valoroase informatii privind nutritia, fitoterapia si cosmetica naturala.

Cartea, aparuta la editura Medicala, este semnata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, farm. dr. Ovidiu Bojor si dr. Larisa Ionescu-Calinesti, Nutritia este in centrul atentiei profesorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentara. Specialistul aduce argumente stiintifice prin care indeamna la schimbarea stilului nostru de viata si revenirea la modele naturale de alimentatie. Nutrigenomica – informatia matricei alimentare, Alimentatia si efectele sale metabolice, Siguranta alimentara a organismelor modificate genetic, Rolul grasimilor in alimentatia umana, dar si prezentarea macro si microelementelor sunt subcapitole deosebit de interesante.

"Alimentele sunt printre cei mai puternici factori epigenetici, ele fiind parti de mediu inconjurator, care vehiculeaza informatii esentiale pentru integrarea entitatilor vii (inclusiv omul) in ecosisteme si biosfera. De aceea, alimentele determina starea de sanatate sau boala, de echilibru dinamic sau evolutie entropica a entiatilor vii (moartea)", explica prof.dr. Mencinicopschi. El concluzioneaza ca "alimentul influenteaza puternic expresia genica determinand fenotipuri diferite, normale sau patologice, ale aceluiasi genom uman. De aceea, reactiile fiecaruia dintre noi la alimente, medicamente, boala sunt diferite". Capitolul "Fitoterapie" ii revine renumitului farm. dr. Ovidiu Bojor. El explica pe larg importanta algelor in fitoterapie, importanta ciupercilor ca noi resurse fitoterapeutice. Un subcapitol special este dedicat monografiilor plantelor medicinale (descriere, compozitie chimica, utilizari traditionale, actiune biologica, recomandari, contraindicatii).

"In prezent, fitoterapia se confrunta cu trusturile industriei chimico-farmaceutice comerciale care pierd din ce in ce mai mult teren in favoarea produselor naturale. Este vorba de "Codex Alimentarius", care se preconizeaza a intra in vigoare de la 31 decembrie 2009. Acesta urmareste stoparea comercializarii tuturor suplimentelor nutritionale si terapiilor naturale traditionale", specifica autorii. Farm. dr. Ovidiu Bojor dovedeste printr-o documentata explozie de informatii cum plantele medicinale, prin modul de preparare (infuzii, decocturi, masti din plante, sucuri etc.), reprezinta un adevarat arsenal impotriva bolilor. Cosmetica naturala este semnata de dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar la Institutul National de Medicina Alternativa si Complementara din Bucuresti.

"In cosmetica, portocala este folosita in intregime, de la extractul total pana la uleiul volatil din pericarp. Sucul sau pulpa de portocale intra in compozitia unor masti tonice, recomandate mai ales tenurilor grase, mature. Apa de boboci de flori de portocal este un foarte bun tonifiant pentru tenurile grase. Extractele de portocal amar intra in compozitia unor geluri si creme anticelulitice", explica  dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Un subcapitol special, bine documentat, este dedicat produselor apicole cu aplicatii in cosmetica naturala. De aici aflam lucruri surprinzatoare despre efectele miraculoase ale mierii, polenului, laptisorului de matca.

Citește totul despre:

Comentarii