4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRAlimentele ne influenteaza genele

Alimentele ne influenteaza genele

» Un Compendiu de terapie naturala de exceptie, semnat de trei nume mari  in nutritie si medicina complementara, reuneste in paginile sale cele mai valoroase informatii privind nutritia, fitoterapia si cosmetica naturala.

Cartea, aparuta la editura Medicala, este semnata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, farm. dr. Ovidiu Bojor si dr. Larisa Ionescu-Calinesti, Nutritia este in centrul atentiei profesorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentara. Specialistul aduce argumente stiintifice prin care indeamna la schimbarea stilului nostru de viata si revenirea la modele naturale de alimentatie. Nutrigenomica – informatia matricei alimentare, Alimentatia si efectele sale metabolice, Siguranta alimentara a organismelor modificate genetic, Rolul grasimilor in alimentatia umana, dar si prezentarea macro si microelementelor sunt subcapitole deosebit de interesante.

"Alimentele sunt printre cei mai puternici factori epigenetici, ele fiind parti de mediu inconjurator, care vehiculeaza informatii esentiale pentru integrarea entitatilor vii (inclusiv omul) in ecosisteme si biosfera. De aceea, alimentele determina starea de sanatate sau boala, de echilibru dinamic sau evolutie entropica a entiatilor vii (moartea)", explica prof.dr. Mencinicopschi. El concluzioneaza ca "alimentul influenteaza puternic expresia genica determinand fenotipuri diferite, normale sau patologice, ale aceluiasi genom uman. De aceea, reactiile fiecaruia dintre noi la alimente, medicamente, boala sunt diferite". Capitolul "Fitoterapie" ii revine renumitului farm. dr. Ovidiu Bojor. El explica pe larg importanta algelor in fitoterapie, importanta ciupercilor ca noi resurse fitoterapeutice. Un subcapitol special este dedicat monografiilor plantelor medicinale (descriere, compozitie chimica, utilizari traditionale, actiune biologica, recomandari, contraindicatii).

"In prezent, fitoterapia se confrunta cu trusturile industriei chimico-farmaceutice comerciale care pierd din ce in ce mai mult teren in favoarea produselor naturale. Este vorba de "Codex Alimentarius", care se preconizeaza a intra in vigoare de la 31 decembrie 2009. Acesta urmareste stoparea comercializarii tuturor suplimentelor nutritionale si terapiilor naturale traditionale", specifica autorii. Farm. dr. Ovidiu Bojor dovedeste printr-o documentata explozie de informatii cum plantele medicinale, prin modul de preparare (infuzii, decocturi, masti din plante, sucuri etc.), reprezinta un adevarat arsenal impotriva bolilor. Cosmetica naturala este semnata de dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar la Institutul National de Medicina Alternativa si Complementara din Bucuresti.

"In cosmetica, portocala este folosita in intregime, de la extractul total pana la uleiul volatil din pericarp. Sucul sau pulpa de portocale intra in compozitia unor masti tonice, recomandate mai ales tenurilor grase, mature. Apa de boboci de flori de portocal este un foarte bun tonifiant pentru tenurile grase. Extractele de portocal amar intra in compozitia unor geluri si creme anticelulitice", explica  dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Un subcapitol special, bine documentat, este dedicat produselor apicole cu aplicatii in cosmetica naturala. De aici aflam lucruri surprinzatoare despre efectele miraculoase ale mierii, polenului, laptisorului de matca.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă