7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPRAlcoolul - nefast pentru prostata, dar bun la inima

Alcoolul – nefast pentru prostata, dar bun la inima

Barbatii care obisnuiesc sa bea mai mult de doua pahare de alcool pe zi se expun riscului de a face cancer la prostata – se arata intr-un nou studiu publicat vineri in telegraph.co.uk. Concluzia cercetatorilor survine dupa ce o echipa internationala de experti a analizat rezultatele obtinute in urma a 35 de studii efectuate in ultimii ani in legatura cu acest subiect.

Conform rezultatelor, barbatii care consuma in medie 14 pahare de alcool intr-o saptamana sau mai mult isi cresc cu 20% riscul de a dezvolta cancer la prostata. Potrivit specialistilor, riscul este acelasi pentru toate tipurile de bauturi, calculul fiind bazat in functie de concentratia de alcool ingerata, fie ca este vorba de "tarie" sau bauturi mai slabe, cum ar fi de pilda berea.

Insa, aceste noi constatari vin in contradictie cu cercetarile anterioare care sugerau ca atacurile de cord pot fi prevenite prin consumarea zilnica a cel putin doua pahare de alcool. "Sunt necesare studii mai amanuntite pentru a diferentia cu exactitate riscurile si beneficiile pentru sanatate (pentru diverse tipuri de boli) pe care le comporta consumul de alcool asupra organismului uman" – au declarat autorii studiului. In orice caz, specialistii de la Curtin University din Australia recomanda un consum moderat care sa faca bine si la inima, si la prostata.

Seful echipei de experti, Tanya Chikritzh, a precizat ca si in alte tipuri de cancer – laringian, gastric sau de colon – alcoolul este un factor important de risc daca o persoana consuma zilnic un pahar, insa amenintarea pentru prostata incepe de la mai mult de doua pahare pe zi. "Barbatii care au fost diagnosticati cu cancer la prostata sau au predispozitii pentru aceasta afectiune trebuie sa-si controleze consumul de alcool si sa-l mentina la niveluri scazute" – a declarat Chikrizh publicatiei "Daily Telegraph". Ea a avertizat ca barbatii de varsta mijlocie care sunt sfatuiti de medicul personal sa consume alcool pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare, in urma ultimelor studii ar trebuie sa-si reconsidere atitudinea fata de aceasta metoda de preventie.

In ultimii 30 de ani, rata cazurilor de cancer la prostata s-a triplat, poate si datorita aparitiei aparaturii perfomante in diagnosticarea acestei boli. Desi informatiile privind cauzele aparitiei acestui tip de cancer sunt inca insuficiente, se pare ca factorii de mediu joaca un rol-cheie.

 

Cancerul de prostata este cel mai diagnosticat tip de cancer la barbati. Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza.

Potrivit Asociatiei Romane de Urologie, prostata este o mica glanda de marimea si dimensiunile unei castane. Este situata sub vezica urinara si inconjoara portiunea superioara a uretrei – tubul care transporta urina si sperma prin penis. Glanda prostatica produce un fluid clar si gros care se amesteca astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Odata cu inaintarea in varsta, prostata unui barbat poate sa creasca in dimensiune. Fara sa fie ceva anormal, se intampla totusi uneori ca acest lucru sa blocheze fluxul urinar. Asadar, exista cateva probleme cu prostata de care se pot lovi barbatii, in special cei cu varsta peste 40 de ani:

– hiperplazia benigna de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii;
– prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila;
– cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă