Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Află ce boală ucide anual mai mulţi oameni decât toate calamităţile naturale

Limfomul non-Hodgkin, cea mai răspândită formă a cancerului limfatic, ucide anual mai multe persoane decât toate catastrofele naturale care se întâmplă de-a lungul unui an pe întreaga planetă. Această boală ...

Share

Alexandra Jeles 0 comentarii

10.09.2013 - 16:09

Limfomul non-Hodgkin, cea mai răspândită formă a cancerului limfatic, ucide anual mai multe persoane decât toate catastrofele naturale care se întâmplă de-a lungul unui an pe întreaga planetă. Această boală este pe cât de agresivă, pe atât de puţin cunoscută.

Un raport global arată că în perioada 1990-2008 aproximativ 34.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme şi incendiilor de pădure. Limfomul non – Hodgkin, cea mai răspândită formă a cancerului limfatic, a ucis numai în anul 2008, peste 100.000 de persoane.

Medicii specialişti avertizează că simptomele limfomului non – Hodgkin nu sunt specifice, de aceea pacienţii trebuie să încerce să se informeze despre această boală şi să efectueze anual analize. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea ganglionilor sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.

Tratamentul corect oferă pacienţilor zece ani de viaţă

Limfomul non-Hodgkin agresiv necesită tratament imediat, altfel speranţa de viaţă a pacienţilor variază între şase luni şi maximum doi ani. Limfomul non-Hodgkin indolent necesită cel mai adesea tratament pe termen lung, altfel pacienţii au o speranţă de viaţă de până la zece ani, dar cu o calitate foarte proastă a vieţii.

Depistarea precoce a limfomului îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Cu ajutorul tratamentului şi sprijinului din partea echipei medicale, pacienţii pot avea o viaţă relativ normală timp îndelungat.

Limfomul non-Hodgkin reprezintă 90 % din cazuri, fiind cea mai răspândită formă a cancerului limfatic. În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se înmulţesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau în splină.

Accesul la informaţie este esenţial pentru pacienţi

Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame a lansat la începutul lunii septembrie primul dicţionar despre această boală destinat pacienţilor. Dicţionarul - realizat sub coordonarea prof. dr. Anca Lupu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie şi dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame - îşi propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă pentru pacienţii cu limfom, rudele şi prietenii lor. De asemenea, Dicţionarul de limfom este şi o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicaţiile acestei forme de cancer, extrem de puţin cunoscută, dar foarte agresivă.

“Dicţionarul de limfom este o lucrare care ajută atât bolnavii care se confruntă cu această boală şi care astfel o vor înţelege şi suporta mai bine, cât şi persoanele sănătoase, care vor şti ce înseamnă acest flagel şi cum poate fi combătut din timp, pentru a creşte considerabil şansele de vindecare,” a declarat prof. dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti.

Aproximativ trei sferturi din populaţia globului nu ştie că limfomul non-Hodgkin este o formă de cancer.

Citește totul despre:

Comentarii