10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăGDPRAbsolvenţii de medicină fără rezidenţiat, angajaţi ca medici cu competenţe limitate

Absolvenţii de medicină fără rezidenţiat, angajaţi ca medici cu competenţe limitate

Absolvenţii facultăţilor de medicină care nu au promovat concursul de rezidenţiat se vor putea angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, începând de marţi, anunţă biroul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat de presă remis romanialibera.ro, medicii cu competenţe limitate „vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor”.

Printre aceste sarcini se numără examinarea şi triajul pacienţilor, întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare, informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor, însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora, urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament şi aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.

Absolvenţii care nu au promovat concursul de rezidenţiat nu vor avea, totuşi, dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadr aţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu vor avea drept la parafă cu cod. Aceştia vor vi repartizaţi pe posturi prin concurs iar salarizarea se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Numai în 2010, peste 350 absolvenţi de medicină nu au reuşit să promoveze concursul de Rezidenţiat, iar în ultimii 5 ani au fost aproximativ 1000 de tineri în această situaţie. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de Rezidenţiat, potrivit comunicatului de presă.

Cele mai citite

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă