13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPR112.000 de oameni au murit în catastrofe naturale în Europa în ultimii...

112.000 de oameni au murit în catastrofe naturale în Europa în ultimii 20 de ani

Peste 112.000 de persoane au murit în Europa în catastrofe naturale determinate de fenomene meteorologice, în ultimii 20 de ani. Cifra a fost prezentată, la Bonn, de  oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, numai valul de arşiţă din 2003 a costat viaţa a cel puţin 70.000 de oameni pe bătrânul continent, a precizat un purtător de cuvânt al OMS în cadrul unui congres cu privire la schimbările climatice, congres ce coincide cu debutul summit-ului de la Cancun (Mexic) consacrat aceleiaşi probleme.

De asemenea, temperaturile neobişnuit de ridicate înregistrate în vara acestui an în Rusia şi care au provocat zeci de incendii au făcut un număr de morţi încă nestabilit exact, dar estimat între 30.000 şi 50.000, potrivit Agerpres. Experţii în meteorologie, sănătate şi politică reuniţi la Bonn, la apelul Secretariatului pentru schimbări climatice al Organizaţiei Naţiunilor Unite, discută despre consecinţele pe care le are asupra sănătăţii procesul de încălzire climatică.

Directorul adjunct al Serviciilor meteorologice germane, Paul Becker, a amintit în cadrul congresului că situaţiile meteorologice extreme, cum sunt valurile de caniculă, ploile torenţiale şi furtunile violente vor deveni tot mai frecvente, drept consecinţă a acestui proces de încălzire. La un an după eşecul răsunător de la Copenhaga în încercarea de a încheia un acord global privind reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentanţi ai aproape 200 de state şi ai unor organizaţii regionale şi internaţionale se reunesc luni în cadrul Conferinţei ONU de la Cancun, în Mexic, dar încă persistă numeroase semne de întrebare.

Principalii actori internaţionali în acest dosar se tem că, dacă în cele 12 zile de negocieri de la Cancun nu se vor depăşi divergenţele de până acum, atunci toate eforturile coordonate de ONU în acest domeniu vor fi ameninţate, a relatat luni EUObserver. Într-un raport publicat săptămâna trecută, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a avertizat că planeta nu-şi va atinge obiectivele stabilite la Copenhaga împotriva încălzirii climatice dacă promisiunile nu vor deveni fapte la conferinţa de la Cancun.

”Summitul de la Copenhaga nu va mai fi inutil dacă mergem înainte şi punem în practică obiectivele sale”, a declarat presei la Helsinki subsecretarul general al ONU şi director al PNUE, Achim Steiner, la publicarea raportului său privind reducerea emisiilor cu efect de seră. Pentru a-şi atinge obiectivele de reducere cu două grade până în 2020, planeta trebuie să-şi reducă emisiile anuale de CO2 la 44 miliarde de tone, potrivit ONU.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă