7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVizita la medicul de familie devine obligatorie

Vizita la medicul de familie devine obligatorie

Executivul a aprobat marți proiectul de Hotărâre de Guvern care reglementează pachetele de servicii medicale de bază. Un rol important îl vor avea medicii de familie. „Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Prevenția este strategia medicală pe termen lung pe care pariază Guvernul Ponta. „Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme”, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a mai anunțat că se va introduce o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, pentru pacienții asimptomatici cu vârsta de până la 39 de ani, iar pentru cei care au peste 40 de ani, prezența la medic devine anuală. Întrebat dacă statul român va impune sancțiuni pentru pacienții care nu vor face aceste vizite, consilierul prim-ministrului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că nu se pot impune sancțiuni pentru cineva care refuză un act medical, dar pe viitor acea persoană e posibil să plătească mai mult dacă se va îmbolnăvi. „Pe viitor, după distribuirea cardurilor de sănătate, e posibil ca statul să aplice niște măsuri pentru cei care refuză să intre în programul de prevenție. E posibil să plătească mai mult în spital, când se vor îmbolnăvi”, a spus Cepoi.

O altă noutate constă în faptul că va crește finanțarea pentru asistența primară și pentru serviciile în ambulatoriu, în scopul reducerii internă­rilor și degrevării spitalelor. Guvernul își asumă apariția biletelor de trimi­tere în format electronic, introducerea facturii electronice și utilizarea do­sa­rului electronic de sănătate al pacien­tului.

„În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronşic; boală cronică respiratorie obstructivă; boala cronică de ­rinichi”, se arată în comunicatului ­Ministerului Sănătății. Mai mult, au fost introduse dispozitive medicale noi în ambulatoriu.

Homeopatia și fitoterapia au fost eliminate din pachetul de servicii de bază. În schimb, se vor regăsi serviciile de medicină dentară de urgenţă. În ambulatoriu, se vor face investigații noi: ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc.

Ce se tratează în spital

În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor. Contractul-cadru aduce şi prevederi noi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă