Tuberculoza, o boală din ce în ce mai răspândită în România. Lipsa medicamentelor şi slaba informare, cauze principale. 24 martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența tuberculozei. Indisponibilitatea medicamentelor pentru formele grave de tuberculoză și lipsa de informare a publicului sunt cauzele principale. Dacă oamenii ar fi mai informați, ar merge din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare. Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, își propune să lupte împotriva acestei boli care prinde din ce în ce mai mult teren în România.

Share

Ruxandra Cosma 0 comentarii

Actualizat: 24.03.2017 - 13:31

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența tuberculozei. Indisponibilitatea medicamentelor pentru formele grave de tuberculoză și lipsa de informare a publicului sunt cauzele principale. Dacă oamenii ar fi mai informați, ar merge din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare, potrivit Parteneriatului Stop TB România.

Organizaţiile care fac parte din acest parteneriat atrag atenţia, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, că este obligatorie o acţiune profundă împotriva acestei boli care prinde din ce în ce mai mult teren în România.

Tuberculoza este o afecțiune care se transmite prin aer, iar foarte mulți oameni sunt supuși riscului de îmbolnăvire. Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei, dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, este momentul pentru a pune în mișcare mecanismele de luptă împotriva tuberculozei. Parteneriatul Stop TB România face apel la specialiști, personal medical, societatea civilă și la autorități să își unească forțele pentru a atinge obiectivul Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei: eliminarea acesteia ca problemă de sănătate publică.

Ziua este marcată prin mai multe evenimente organizate în Bucureşti. 

  • Începând cu ora 11:00, pe esplanada cu statui de la Universitate, voluntari ai organizațiilor membre ale Parteneriatului Stop TB România au distribuit trecătorilor materiale de informare despre tuberculoză, pentru a demitiza informații greșite care circulă despre această boală.
  • Începând cu ora 19:30: iluminarea în culoare roșie a statuilor din Piața Universității.
  • 19:30: Flash mob – realizarea, din persoane, a săgeții roșii din logo-ul „Uniți împotriva tuberculozei”, folosind hârtie colorată si lanternele telefoanelor mobile.

La eveniment vor participa voluntari din organizaţiile membre în cadrul Parteneriatului Stop TB Romania: Fundația Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Societatea Studenților în Medicină din București, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Crucea Roşie, Asociaţia Româna Anti-SIDA, Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network, Salvaţi Copiii. De asemenea, jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză şi susţinătoare activă a drepturilor persoanelor afectate de această boală, va fi prezentă la eveniment.

Anual, pe data de 24 martie, peste tot în lume se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (ZMTB), în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

"De ce 24 martie? Pentru că, în data de 24 martie 1882, dr. Robert Koch a prezentat rezultatul cercetărilor sale cu privire la agentul patogen al tuberculozei. Cu toate că tratamentul antituberculos eficient a apărut de abia după 1950, descoperirea lui R. Koch a fost cea care a deschis drumul diagnosticarea și tratarea acestei boli", se arată într-un comunicat al Parteneriatului Stop TB România

Citește totul despre:

Comentarii