Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO. Studiu: tulburările de ritm cardiac pot afecta structura creierului

Persoanele care suferă de fibrilaţie atrială - o aritmie cardiacă întâlnită cel mai adesea la persoanele în vârstă - au un volum redus al lobului frontal al creierului, arată un nou studiu realizat de experţii de la Universitatea din Boston şi Universitatea din California.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 24.08.2016 - 07:35

Persoanele care suferă de fibrilaţie atrială - o aritmie cardiacă întâlnită cel mai adesea la persoanele în vârstă - au un volum redus al lobului frontal al creierului, arată un nou studiu realizat de experţii de la Universitatea din Boston şi Universitatea din California.

Pentru realizarea studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista "Heart Rhythm", cercetătorii americani au folosit tehnologia imagisticii prin rezonanţă magnetică, cu ajutorul căreia au analizat relaţia dintre fibrilaţia atrială şi volumul creierului. Ei au examinat volumul total cerebral, volumul lobului frontal, al lobului temporal şi al hipocâmpului, precum şi cantitatea de materie albă a creierului la pacienţii care nu au suferit în prealabil un accident vascular cerebral sau nu au avut demenţă, noteaza futurity.org, citat de hotnews.ro.

Rezultatele studiului arată că fibrilaţia atrială (FA) este asociată cu un volum mai mic decât cel normal al lobului frontal, chiar şi după ce au fost luate în considerare criterii precum vârsta, sexul, factorii de risc vascular şi gena APOE4, care este în general asociată, în mod independent de aceste cauze, unui volum mai mic al creierului.

“Suntem de părere că sănătatea cardiacă are o deosebită importanţă pentru buna funcţionare a creierului şi, având în vedere că în următoarele trei decenii numărul persoanelor care suferă de fibrilaţie atrială se va dubla, suntem interesaţi ca în viitorul apropiat să înţelegem în ce constă asocierea dintre FA şi anatomia creierului," a declarat autoarea principală a studiului, Rhoda Au, profesoară de epidemiologie şi de neurologie de la Universitatea din Boston şi directoarea Centrului de Neuropsihologie în cadrul căruia are loc programul The Framingham Heart Study, care a început în anul 1948.

Viitoarele cercetări se vor axa pe găsirea unui răspuns la întrebarea dacă aceste constatări ale studiului de faţă, privitoare la structura creierului, au un impact asupra abilităţilor cognitive, atenţiei, memoriei şi abilităţilor lingvistice ale pacienţilor ce suferă de fibrilaţie atrială, sunt de părere autorii studiului.

Fibrilaţia atrială este o afecţiune cardiovasculară gravă, asociată în general cu un risc crescut pentru accidentul vascular cerebral, insuficienţa cardiacă, declinul cognitiv şi riscul crescut de demenţă, însă puţini cercetători au analizat impactul acestei aritmii cardiace asupra structurii creierului la oamenii ale căror procese cognitive sunt intacte.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...