15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSpitalele publice primesc o nouă lovitură: 4000 de asistente medicale, obligate să...

Spitalele publice primesc o nouă lovitură: 4000 de asistente medicale, obligate să iasă la pensie

Spitalele publice din România primesc, prin modificarea legii nr. 53/aprilie 2014, o puternică lovitură ce amplifică deficitul de personal și afectează capacitatea de îngrijire a unităților sanitare și calitatea serviciilor medicaleReducerea vârstei de pensionare a asistentelor medicale, de la 65 la 60 de ani, forțează ieșirea la pensie a peste 4000 de asistente medicale din sectorul sanitar public.

Modificarea legii nr. 53/aprilie 2014 a constituit o surpriză neplăcută pentru managerii spitalelor publice, care nu au avut timp să pregătească o strategie de înlocuire a asistentelor ce urmează să fie pensionate. În această situație se află o întreagă generație de asistente medicale, respectiv cele născute în perioada 1950 -1954. Impactul negativ al noii legi este accentuat de faptul că, în contextul legal actual, majoritatea posturilor din sistemul sanitar sunt blocate.

”Odată cu plecarea acestei generații de asistente se pierde și întreaga lor experiență profesională. Mai mult decât atât, în condițiile în care angajările în spitale au fost blocate în ultimii ani, se ratează și transferul firesc de experiență de la o generație la alta, calitatea serviciilor medicale fiind astfel profund afectată”, avertizează Viorel Rotilă, președintele Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

În acest context, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Ministerului Sănătății să intervină de urgență pentru a remedia această situație. 

”Am solicitat Ministerului Sănătății intervenția de urgență pentru remedierea acestei situații, principala măsură constituind-o, în opinia noastră, prelungirea activității asistentelor medicale aflate în această situație până la angajarea personalului ce ar trebui să le înlocuiască. De asemenea, am solicitat Ministerului Sănătății să inițieze modificarea vârstei de pensionare a asistentelor medicale/asistenților medicali în sensul în care acestea să poată opta între vârsta standard de pensionare (cea prevăzută de Legea nr. 263/2010) și 65 de ani. Considerăm astfel că vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru asistentele medicale/asistenții medicali nu trebuie să fie obligatorie, ci opțională”, declară Viorel Rotilă, președintele Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...
Ultima oră
Pe aceeași temă