10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă cere reînființarea Spitalului Municipal Arad

Societatea civilă cere reînființarea Spitalului Municipal Arad

 

Aradul se confruntă cu probleme serioase în domeniul sanitar. În anul 2011, autoritățile locale și județene au decis unificarea unităților spitalicești din județ sub umbrela Spitalului Județean Arad. Așa s-a format un colos cu 22 de sedii, situate pe o arie de zeci de kilometri, cu peste 2.000 de angajați, extrem de greu de gestionat. A fost redus numărul de paturi cu peste 300. Consiliul Județean Arad a investit sume imense în reabilitarea Spitalului Județean, însă confortul bolnavilor este departe de normalitate. Arădenii pleacă să se trateze la Timișoara, Cluj sau peste graniță, în Ungaria.

Spitale cu condiții proaste

Strategia de unificare a tuturor unităților spitalicești sub managementul Spitalului Județean Arad nu a fost o idee prea bună, spun reprezentanții societății civile. Maternitatea arădeană s-a aflat în pericol de a se închide, iar Aradul ar fi ajuns primul județ din țară fără Maternitate. Președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, a cerut ajutorul ministrului Sănătății, pentru a salva ceea ce se mai poate.

Imobilele în care funcţionează la ora actuală secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie din Arad se află ­într-o stare precară. Una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să se miște prin mijlocul încăperii pentru că trepidează și accesul pe anumite porţiuni ale balcoanelor, care sunt de fapt coridoare exterioare, este interzis de specialişti. Numai că accesul în anumite saloane poate fi făcut doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prăbuşire. Pe 29 ianuarie 2016 a căzut o bucată mare de tencuială, fapt ce a dus la alte controale şi la punerea în conservare a zonei respective. În luna mai expiră avizul de funcţionare emis de Direcţia de Sănătate Publică, iar Maternitatea nu va mai primi un nou aviz pentru că nu îndeplinește condițiile minime. În luna februarie, a fost efectuat un control al ISU Arad, iar pompierii au constatat că nu sunt asigurate condiţiile de acces şi circulaţia autospecialelor pentru intervenţie în caz de incendiu. În luna mai a acestui an expiră autorizaţia ISCIR pentru lift și nu se va mai primi o altă autorizaţie. Nici copiii internați la Pediatrie nu stau în condiții mai bune. Precară este și situația Spitalului TBC. Funcționează într-un spațiu retrocedat și de ani buni autoritățile nu au mai făcut nici o investiție. Este clar că investițiile în Spitalul Județean, oricât de mari ar fi, nu sunt suficiente.

Cum pot fi rezolvate ­problemele

În acest context, asociația „Vatra arădeană” în urma consultărilor cu cadre medicale și specialiști din sistemul sanitar arădean, susține reînființarea Spitalului Municipal Arad, subor­donat Primăriei, în vechea structură, dinainte de anul 2011. „Dorim reînființarea Spitalului Municipal Arad, pe vechea structură dar cu modernizările de rigoare, în subordinea municipalității. Astfel se va readuce normalitatea în sistemul sanitar arădean, totul în beneficiul bolnavilor, care la ora actuală sunt bulversați și pasați dintr-o parte în alta, din considerente care nu țin de calitatea actului medical. Artizanii actualei structuri au adus haos, costuri nesimțite, lipsă de calitate. Viitorul Spital Municipal va fi dotat și structurat astfel încât să corespundă cerințelor, inclusiv prin organizarea unui Centru Primire Urgențe propriu. Astfel se va putea rezolva și situația Materității și a noului Spital TBC, deoarece, așa cum se observă, soluțiile găsite acum sunt doar unele de avarie, fără consistență pe termen lung”, a declarat Ciprian Luca, președintele „Vetrei arădene”.

Pe de altă parte, reprezentanții PNL Arad susțin că aceste critici ar fi nefondate, pentru că reorganizarea unităților sanitare din Arad a fost făcută în contextul mai larg al reformei sistemului medical național. Ei mai afirmă că aceste critici sunt generate de faptul că Ciprian Luca va candida la Primărie. Însă reprezentanții PNL Arad nu au răspuns pe fond criticilor aduse de reprezentanții societății civile.  

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă