Situație critică în Sănătate. Care sunt spitalele în care se moare cel mai mult

Un nou studiu realizat la nivel național relevă că trei pacienți din o sută internați în spitalele din județul Satu Mare nu mai ies vii pe porțile unităților sanitare. Astfel, potrivit cercetării realizate de Healthcare Business Solution (HSB) Group, județul Satu Mare se află în topul clasamentului la nivel național în privinţa ratei mortalităţii din spitale, respectiv 3%, urmat de Maramureș, Brăila, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Neamţ, Braşov şi Bacău. Numărul cel mai mic de persoane decedate se regăsește la Gorj, Ilfov şi Olt, iar la Cluj-Napoca și București, rata mortalității ajunge la puțin peste 1,5%.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

19.05.2017 - 11:00

Un nou studiu realizat la nivel național relevă că trei pacienți din o sută internați în spitalele din județul Satu Mare nu mai ies vii pe porțile unităților sanitare. Astfel, potrivit cercetării realizate de Healthcare Business Solution (HSB) Group, județul Satu Mare se află în topul clasamentului la nivel național în privinţa ratei mortalităţii din spitale, respectiv 3%, urmat de Maramureș, Brăila, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Neamţ, Braşov şi Bacău. Numărul cel mai mic de persoane decedate se regăsește la Gorj, Ilfov şi Olt, iar la Cluj-Napoca și București, rata mortalității ajunge la puțin peste 1,5%.

Dr. Horea Timiş, managerul instituţiei de consultanță în managementul medical care a realizat cercetarea, a precizat pentru „România liberă“ că este vorba despre o analiză strict cantitativă realizată la nivelul anului 2015 în spitalele româneşti de stat.“Studiul are o valoare orientativă şi semnificativă la nivel de judeţe din ţară. Din punct de vedere calitativ, cifrele nu sunt relevante întrucât în spitalele în care se tratează cazurile mai grele, rata mortalității este mai mare, cu toate că spitalul respectiv nu este inferior unuia care se ocupă de cazuri mai ușoare și unde același indicator este mai mic. Rezultatele trebuie corelate cu numărul de externări, cazurile de infecţii nosocomiale şi cu gradul spitalului respectiv, pentru că nu poţi compara, de pildă Bucureştiul cu Alba Iulia. Există o serie de indicatori, precum numărul de paturi, gradul de complexitate al cazurilor medicale, care trebuie avute în vedere la o analiză calitativă” – explică medicul, care a precizat că în toamna acestui an va fi publicată o astfel de analiză aprofundată la nivel naţional. 

Lipsă de încredere în managerii de spitale

Potrivit datelor furnizate de portalul www.calitatespitale.ro, pe un lot de 1174 de pacienti, care analizează chestionarele pacienţilor internaţi în unităţile sanitare din România, managerii de spitale au cel mai mic grad de încredere din partea bolnavilor, la polul opus fiind aprecierea faţă de personalul medical. În plus, în mod surprinzător, majoritatea pacienţilor susţin că nu au făcut plăţi informale, însă reclamă faptul că au fost puşi să-şi achiziţioneze medicamente şi materiale sanitare, chiar dacă acestea ar trebui sa fie gratuite pe perioada spitalizării. În acest context, multe dintre serviciile medicale sunt clasificate la nivel mediu spre mediocru, în funcţie de lipsa dotărilor şi a modului în care bolnavii au acces la investigaţiile de bază pentru diagnostice şi tratamente eficiente.

Spitalele din județul Satu Mare au fost în atenția presei în nenumărate rânduri din cauza unor presupuse cazuri de malpraxis.

Lipsa dotărilor și a medicamentelor contribuie la mortalitatea crescută din spitale

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...