10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSănătate ca la carte pentru elevi: Un proiect inedit, destinat copiilor şi...

Sănătate ca la carte pentru elevi: Un proiect inedit, destinat copiilor şi părinţilor

În condiţiile în care România ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește obezitatea la copii, de astăzi va fi lansată o revistă în cadrul unui proiect care încurajează stilul de viaţă sănătos al elevilor.

Scopul proiectului este dezvoltarea unor deprinderi pentru o viaţă echilibrată a copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani prin adaptarea conţinutului activităţilor şcolare şi continuarea procesului de învăţare în familie. În plus, provocarea pe care o propune acest proiect este adoptarea în familie a unui stil de viaţă sănătos şi asimilarea de către copii a cunoştinţelor necesare pentru a lua decizii corecte.

Elementul central al pro­iectului îl constituie editarea şi tipărirea cărţii „Sănătate ca la carte“ sub semnătura dr. Florin Ioan Bălănică şi dr. Elena Iuliana Mihai. Având forma unei reviste de aplicaţii şcolare, cartea conţine 36 de pagini ilustrate, pline de informații utile pentru copii şi părinţi, jocuri şi aplicaţii educative, reţete sănătoase pentru cei mici şi familiile lor. Cartea va fi tipărită în 10.000 de exemplare, care vor fi distribuite în reţeaua de şcoli cu clase step by step.

Cursuri pentru 160 de învățători

Pornind de la conţinutul lucrării, formatorii Asociaţiei Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională au elaborat activităţi de învăţare în care vor antrena 160 de învăţători din învăţământul primar din oraşele Alba Iulia, Bihor, Bistriţa, Constanţa şi Bucureşti. Învăţătorii vor utiliza activităţile de învăţare la clasă, astfel încât copiii şi familiile lor vor asimila prin joc noţiuni importante pentru un trai sănătos.

Specialiştii atrag atenţia că, pe lângă problemele de natură psihică și emoțională, școala românească își pune amprenta foarte serios și asupra sănătății fizice a elevilor. 

Lipsa orelor de sport într-un număr mai mare afectează dezvoltarea copiilor, la fel cum cele câteva kilograme pe care copiii le cară zilnic în ghiozdane le afectează coloana și postura. 

De asemenea, se observă creșterea numărului de ­elevi­ care suferă de probleme ale aparatului gastro-intestinal, ale aparatului circulator și afecțiuni oftalmologice și ORL. 

„La fiecare început de an școlar, copiii ar trebui să treacă printr-o evaluare amănunțită a stării de sănătate astfel încât apoi, pe tot parcursul anului, cadrele didactice și părinții să știe care sunt problemele de sănătate ale acestora și să țină cont de ele în toate activitățile desfășurate“, declară dr. Florin Ioan Bălănică. 

De aceea, medicul susține necesitatea introducerii orelor de nutriție în programa școlară, dar și o atenție mai mare în privinţa conținutului pachetului pentru gustarea școlarului pregătit de acasă sau cumpărat de la chioşcul din apropierea școlii.  

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă