11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRisc de boală cronică de rinichi

Risc de boală cronică de rinichi

O persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală înainte să apară primele simptome care indică boala cronică de rinichi. De altfel, cele mai multe persoane sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, atunci când se află deja în insuficienţă renală.

„Boala cronică de rinichi este asimptomatică şi din acest motiv este, de cele mai multe ori, descoperită târziu. Acesta este şi motivul pentru care ne confruntăm cu mulți bolnavi ajunşi deja în insuficienţă renală cronică avansată”, explică prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie şi Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Boala cronică de rinichi implică o degradare progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce sunt esențiale. “Trebuie să insistăm pe prevenţie şi pe depistare precoce deoarece complicaţiile bolii cronice renale sunt severe. Amintesc aici bolile cerebrovasculare şi atacul vascular cerebral”, spune prof. dr. Mihai Voiculescu.

Complicații severe

Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

”Pacientul cu boală cronică de rinichi necesită o abordare pluridisciplinară, datorită complicațiilor pe care le aduce cu sine. Astfel, pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală cronică de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialiștilor care intră în contact cu aceștia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog”, declară conf.dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale și șef Centru Hemodializă – Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof.Dr. N.Paulescu”.

Specialiştii susţin că o atenţie aparte trebuie acordată şi complicaţiilor renale la pacienţii cu diabet. În România, aceşti pacienți sunt trataţi şi monitorizaţi în Centrul de Hemodializă din cadrul Institutului Paulescu, care prin prisma acestui aspect este unic în țară. De altfel, Centrul de Hemodializă este printre puţinele din Europa care se adresează exclusiv persoanelor cu diabet şi boală cronică de rinichi.

“Avem aproximativ 6.000 de pacienţi cu diabet zaharat pe an, din care 50% sunt din afara Bucureştiului. Dintre aceştia, aproape 1.000 prezintă şi complicaţii renale”, precizează Robert Agafiţei, managerul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu”.

Prevalență în creștere

În România, specialiștii sunt de părere că ne confruntăm cu o creștere a prevalenței tulburărilor cronice de rinichi, pe de o parte, și cu o tendință de subdiagnosticare a acestora, pe de altă parte. Numărul cazurilor de boală cronică de rinichi nou-descoperite creşte anual cu un procent care variază între 5 şi 10%. În acest context, a fost înființată Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, care se alătură eforturilor de combatere a bolii cronice de rinichi, în special a problemelor metabolice și de nutriție ale persoanelor cu boala cronică de rinichi. Scopul principal al asociației este acela de a ameliora sănătatea și calitatea vieții pacienților cu boală cronică de rinichi, cu probleme metabolico-nutriționale, prin optimizarea cantitativă și calitativă a actului medical adresat acestora.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Tocmai din acest motiv, conf. dr. Alexandru Rafila, specialist în sănătate publică, face apel pentru identificarea persoanelor la risc: “Introducerea în programul de dializă se face destul de abrupt şi asta pentru că nu există un program de predializă. Aici intervine această nouă Asociație pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, care poate oferi reperele de identificare a pacienţilor la risc”.

Prevenție prin sport

Boala poate fi prevenită prin practicarea unui sport sau a mișcării, menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însușirea unei alimentații sănătoase și menținerea sub control a greutății corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului și, nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor.

“Milităm pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte controlul periodic anual şi efectuarea analizelor medicale de bază. Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină. Recomandăm tinerilor să-şi facă aceste trei analize o dată la trei ani, în timp ce persoanele cu vârste de peste 50 de ani ar trebui să şi le facă anual”, declară conf. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

De asemenea, medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, în special fumătorilor şi persoanelor care au rude directe cu boală cronică de rinichi. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă