15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProgram dedicat tuberculozei, premiat la Gala Societății Civile

Program dedicat tuberculozei, premiat la Gala Societății Civile

Un program de sănătate pentru creșterea nivelului de control al tuberculozei în România a obținut premiul I la categoria Programe, în cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Societății Civile. Acesta este primul premiu pe care îl obține un program dedicat tuberculozei, în România, unde organizațiile neguvernamentale lucrează, de ani de zile, în parteneriat, pentru a spori eforturile de control al acestei boli.

Programul “Creșterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenții orientate către Grupurile Sărace și Vulnerabile”, inițiat de Fundația Romanian Angel Appeal, a obținut de-a lungul anilor progrese remarcabile în ceea ce priveste scăderea numărului de cazuri de TB, creșterea ratei de succes la tratament atât pentru pacienții cu tuberculoză cât și cu tuberculoză rezistentă și extrem de rezistentă la tratament (MDR/XDR-TB) și scăderea mortalității prin TB.

“Acest program a demonstrat că se poate ca pacienții cu TB să fie diagnosticați repede și corect, să fie tratați complet și vindecați: 929 de suspecți TB au fost identificați în rândul populatiei fără adăpost și 264 bolnavi au primit servicii integrate de asistență medico-socială, 658 pacienți cu MRD/XDR-TB au fost diagnosticați și tratați, 250 de pacienți cu MDR-TB au primit servicii integrate de tratament, asistență socială și psihologică, 2309 pacienți cu TB au beneficiat de suport social, în vederea creșterii aderenței la tratament”, a povestit Silvia Asandi, director general al Fundației Romanian Angel Appeal, coordonator al programului.

Programul a vizat întărirea controlului tuberculozei multidrog rezistente prin diagnostic rapid, tratament complet și suport psiho-social pentru pacienți, dar și educarea grupurilor sărace și vulnerabile cu privire la tuberculoză, instruirea furnizorilor de servicii medicale publici și privați în controlul TB și dezvoltarea suportului comunității și a angajamentului politic privind controlul tuberculozei.

Implicarea statului

Programul, inițiat de Fundația Romanian Angel Appeal, a demarat în 2007, în baza evaluării nevoilor neacoperite de Programul Național de Control al Tuberculozei (PNCT), în contextul crizei economice și al sub-finanțării cronice a sistemului sanitar din România. Acesta a beneficiat de finanțare de la Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei și a fost implementat în parteneriat cu alte zece organizații neguvernamentale și instituții de stat.

“Sper ca peste doi sau trei ani, când fondurile internaționale pentru controlul TB se vor fi terminat, să putem oferi acest premiu Guvernului României, pentru angajament politic real, demonstrat prin măsuri financiare și administrative adecvate, astfel încât în România secolului 21 să nu se mai moară de tuberculoză, iar destinele oamenilor să nu mai fie frânte de o boală curabilă!”, a declarat Silvia Asandi.

Grupurile vulnerabile

Un studiu, intitulat “Evaluarea cunoştinţelor despre HIV şi tuberculoză şi barierele privind accesul la servicii medicale al persoanelor din grupuri vulnerabile”, arată că cei mai frecvenţi factori de risc care favorizează îmbolnăvirea de tuberculoză sunt sărăcia, rata mare a infecţiilor cu HIV, contactul cu persoane bolnave de tuberculoză, detenţia.

România se află deja pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri de tuberculoză: aproximativ 30.000 de persoane suferă în prezent de această boală, anual apar 18.000 de cazuri noi şi 1.500 de persoane mor din cauza acestei boli.

În țara noastră, bolnavii de tuberculoză sunt diagnosticaţi, de obicei, cu întârziere, fapt ce creşte riscul contagios şi al dezvoltării unor forme mai severe de boală. În aceste condiţii, ţara noastră se transformă într-un focar de infecţie în Europa.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă