Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premiu Danubius pentru clujeanul care a inventat ambalajul antimicrobian

Premiul Danubius Young Scientist Award este unul dintre cele mai prestigioase la nivel european.

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2014 - 20:58

Clujeanul Dan Vodnar, cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a primit premiul Danubius Young Scientist Award, din partea Conferinței Rectorilor Danubieni. Conferința este o structură regională a universităților de renume din Europa Centrală. Prestigiosul premiu i-a fost oferit pentru munca sa de ­cercetare care a vizat crearea ambalajelor antimicrobiene pentru fructe și legume.

O idee genial de simplă

Dan Vodnar spune că ideea de a crea astfel de ambalaje i-a venit în timp ce muncea pentru teza sa de doctorat. ”Ideea a pornit în urmă cu şase ani, când am lucrat la teza mea de doctorat împreună cu doamna profesor Carmen Socaciu. A fost o idee oarecum uşoară, pentru că am câştigat o bursă de mediu dată de către guvernul german, astfel încât am putut să îmi realizez partea experimentală în Germania. Ulterior, fiind în această zonă de biodegradabil, de ambalaj biodegradabil, de polimeri biodegradabili, am ajuns în cele din urmă la eticheta şi la ambalajul biodegradabil cu acţiune microbiană”. Dan Vodnar explică faptul că ambalajele antimicrobiene sunt confecționate din biopolimeri care au o structură asemănătoare cu cea a unor piese de lego. ”Practic, atât eticheta, cât şi ambalajul provin din natură şi se întorc în natură. Ce înseamnă acest lucru? Ele utilizează ca şi bază biopolimeri, polimeri care sunt substanţe care acţionează ca un lego, care sunt formaţi din structuri monomerice, adică echivalentul acelor piese de lego. În structura lor pot să încorporeze acele substanţe provenite tot din natură care au efect antimicrobian”, a spus tânărul cercetător.

 

Dan Vodnar a obținut un premiu internațional pentru ideea ambalajelor ­antimicrobiene

Citește totul despre:

Comentarii

loading...