Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premieră medicală națională: Un copil care suferea de stenoză aortică a primit o noua șansă la viață

Un copil de doar 8 ani care suferea de stenoză aortică a primit o nouă șansă la viață, printr-o procedură de cardiologie intervențională realizată în premieră națională. Operația a fost efectuată cu succes de către o echipă medicală alcătuită din specialiști cardiologi ai Spitalului European Polisano din Sibiu, în colaborare Prof. Univ. Petru Liuba -€“ cardiolog pediatru care operează în Suedia, șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia.

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 15.09.2014 - 12:15

Un copil de doar opt ani care suferea de stenoză aortică a primit o nouă șansă la viață, printr-o procedură de cardiologie intervențională realizată în premieră națională. Operația a fost efectuată cu succes de către o echipă medicală alcătuită din specialiști cardiologi ai Spitalului European Polisano din Sibiu, în colaborare Prof. Univ. Petru Liuba -€“ cardiolog pediatru care operează în Suedia, șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia. 

Stenoza aortică reprezintă o îngustare a orificiului aortic, care devine un obstacol în trecerea sângelui din ventriculul stâng în aortă, în timpul sistolei. Astfel, circulația sângelui din ventriculul stâng în aortă este mai puțin eficientă decât în cazul unei inimi normale, iar corpul nu primește atât oxigen cât ar trebui. Netratată, această afecțiune poate fi fatală pacientului.  

Copilul a fost diagnosticat cu stenoză aortică încă de la vârsta de 3 luni, necesitând monitorizare continuă a stării de sănătate. Îngustarea valvei fiind una severă, intervenția a fost realizată pentru a evita hipertrofia ventriculului stâng și insuficiența cardiacă. Operația a constat într-o incizie la nivel inghinal prin care s-a intrat cu un cateter în ventriculul stâng , în partea aortică, după care a fost introdus un cateter special cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic pentru a dilata valva, mărindu-i orificiul de deschidere.  

Operația face parte dintr-un amplu proiect de responsabilitate socială care a debutat la începutul anului 2014 și care constă în realizarea unor intervenții chirurgicale complexe efectuate pro-bono de echipe de reputați medici cardiologi din străinătate, împreună cu medicii spitalului Polisano la copii cu malformații congenitale cardiace proveniți din familii defavorizate sau centre de plasament. Copiii operați au între 10 luni și 15 ani și provin din Timiș, Arad, Caraș Severin, Galați sau Tulcea. Aceștia au fost selectați de cardiologul pediatru Adrian Lăcătușu și toți au trecut cu bine prin operație. Proiectul a parcurs până în prezent două etape: primii 10 copii au fost operați în februarie de o echipă mixtă româno-britanică printr-un maraton chirurgical de o saptămână, iar următorii 6 copii au beneficiat de un tratament non-chirurgical, intervențional, în luna aprilie, care permite refacerea mult mai rapidă.   

“Prin inițiativa acestui proiect social, am reușit să închegăm o echipă medicală excepțională, care alături de echipamente medicale de ultimă generație, oferă copiilor defavorizați posibilitate tratării malformațiilor cardiace la cele mai înalte standarde medicale. Ne dorim în continuare să atragem cât mai mulți parteneri dispuși să susțină această cauză umanitară”, a declarat dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie Intervențională a Spitalului European Polisano. 

Echipa medicală care s-a ocupat de acest caz a fost formată din medicul cardiolog pediatru Adrian Lăcătușu, profesorul universitar Petru Liuba - șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia și dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiologie intervențională, doctor în științe medicale și șeful secției de Cardiologie Intervențională a Spitalului European Polisano, cu o bogată experiență în activitatea de cardiologie intervențională și care a efectuat peste 5500 de dilatări coronariene cu stent. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...