16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPremieră medicală: intervenţie chirurgicală împotriva infertilităţii bolnavilor de cancer

Premieră medicală: intervenţie chirurgicală împotriva infertilităţii bolnavilor de cancer

Un copil în vârstă de nouă ani, care are pe creier o tumoare inoperabilă, a suferit o intervenţie chirurgicală, în premieră în Marea Britanie, în urma căreia medicii i-au prelevat şi congelat ţesut testicular, astfel încât pacientul să poată avea copii când va ajunge la maturitate, scrie bbc.com, citat de Mediafax.

Băiatul, Nathan Crawford, trebuie să facă şedinţe de chimioterapie şi radioterapie, un tratament agresiv care ar putea duce la infertilitate. Doctorii speră că pot rezolva această problemă prin transplantarea ţesutului, atunci când copilul va deveni adolescent. Medicii apreciază că şansele de reuşită sunt de 80%.

Ţesutul, prelevat de medici de pe un testicul, într-o intervenţie care a durat aproximativ o jumătate de oră, conţine celule imature care, odată transplantate, în timpul pubertăţii, ar trebui să producă spermă.

O intervenţie chirurgicală similară a fost folosită şi pentru fete. În cursul acestui an, în Belgia, o femeie a născut un copil după ce i-a fost transplantat ţesut ovarian care a fost congelat de medici înainte ca pacienta să ajungă la vârsta adolescenţei.

Însă tehnica, pusă în aplicare pentru Nathan de specialiştii de la Spitalul John Radcliffe din Oxford, este nouă şi, prin urmare, încă nu s-au născut copii ai căror taţi au avut un astfel de ţesut testicular transplantat.

Serviciul naţional de sănătate din Marea Britanie nu finanţează astfel de proceduri medicale. Însă, pacienţii pot primi ajutor de la un serviciu special creat, cu ajutorul unor donaţii de la o clinică specializată în fertilizarea in vitro.

Medicii speră că tratamentul lui Nathan îi va reduce tumoarea de pe creier de care acesta suferă, un gliom. “Aceste tumori pot dispărea prin chimioterapie. Pacienţii pot avea vieţi lungi şi fericite, fără probleme”, a spus doctorul Sheila Lane, consultant la Spitalul John Radcliffe.

În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 1.500 de copii, cu vârste mai mici de 15 ani, sunt diagnosticaţi cu cancer. Din cauza tratamentului anticancer, unul din 10 bolnavi rămâne infertil.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă