4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCâţi copii sunt internaţi, anual, în România

Câţi copii sunt internaţi, anual, în România

 Aproximativ 20 la sută dintre internările înregistrate anual sunt făcute pentru copii, se arată în Strategia pentru protecţia copilului, potrivit Mediafax.

 Serviciile de specialitate ambulatorii sunt puţin dezvoltate, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, şi sunt disponibile în special în mediul urban. Sistemul de asigurări sociale de sănătate, gratuit, este deficitar, întrucât timpul de așteptare este lung şi apare necesitatea de a apela la servicii medicale cu plată.

"Servicii spitaliceşti sunt furnizate prin circa 350 de spitale, 20 la sută dintre internările care apar anual fiind făcute pentru copii. La nivelul serviciilor spitaliceşti, solicitările de internări pentru copii sunt onorate, chiar şi pentru afecţiuni care ar putea fi tratate în ambulator, dar apar probleme în privinţa calităţii serviciilor şi continuităţii îngrijirii post-externare. Un fenomen îngrijorător îl constituie persistenţa părăsirii în unităţile sanitare a nou-născuţilor/copiilor de vârste mici", se arată în documentul citat.

Citeşte şi: Un studiu al CE dezvăluie o situație îngrijorătoare în rândul tinerilor din România

Specialiştii din domeniul protecţiei copilului spun că trebuie acordată mai multă atenţie asistenţei medicală din unităţile de învăţământ.

"Reţeaua medicilor şcolari este una extrem de restrânsă, subfinanţată şi deficitară în resursa umană, lăsând descoperită aproape în totalitate componenta de prevenţie şi promovare a sănătăţii copiilor în mediul şcolar. În acest domeniu, nu s-a evidenţiat o strategie coerentă de dezvoltare în ultimele două decenii, acoperirea fiind în scădere", se mai arată în document.

Iniţiatorii Strategiei menţionează o cercetare realizată asupra serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România, care a arătat că exisă "aproximativ 20 de centre de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi". Printre dificultăţile identificate în acest sistem se numără şi lipsa unei  colaborări eficiente între sistemul educaţional şi cel de protecţie şi asistenţă socială a copilului.

Documentul mai include identificarea de modalităţi de asigurare a acesului copiilor cu tulburări de sănătate mintală la servicii de tip preventiv, diagnosticare precoce şi de tip curative, asigurarea unei acoperiri vaccinale adecvate pentru copii sau dezvoltarea cu prioritate a paletei de servicii prenatale, perinatale, postnatale şi a alternativelor de facilitare a accesului la aceste servicii, acordând o atenţie aparte persoanelor şi comunităţilor defavorizate.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă