14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNumărul fumătorilor de țigarete scade cu 3 la sută, în fiecare an

Numărul fumătorilor de țigarete scade cu 3 la sută, în fiecare an

Din ce în ce mai multe persoane renunță la fumatul clasic și se îndreaptă spre produsele hibrid, precum țigările electronice.

În acest moment, în lume sunt aproximativ 1,1 miliarde de fumători, potrivit unei estimări a companiei British American Tobacco (BAT). Iar tendința ultimilor ani este renunțarea la fumatul clasic, extrem de nociv, și trecerea la produsele de vapat sau produsele care încălzesc tutunul, considerate mai puțin toxice pentru organism. În fapt, potrivit reprezentanților BAT, produsele hibrid conțin cu 95% mai puține substanțe periculoase față de țigareta clasică.

David O’Reilly, directorul centrului de cercetare şi dezvoltare al BAT, din Southampton, Marea Britanie, susține că, la nivel mondial, volumul de țigarete consumate scade cu 2-3% în fiecare an. Oamenii nu renunță neapărat la fumat, ci se îndreaptă, mai degrabă, către produsele alternative, precum țigările electronice. “Nu cred că țigaretele tradiționale vor dispărea vreodată de pe piață, dar cred că numărul lor va fi mai mic de la an la an. Țigaretele vor fi înlocuite de produsele de nouă generație, mai puțin dăunătoare”, a spus O’ Reilly, care estimează că piața produselor hibrid va ajunge la aproximativ 17 miliarde de euro până în 2020.

Acesta a oferit ca exemplu Marea Britanie, unde 1,5 milioane de consumatori au renunțat la fumat în favoarea acestui tip de produse.

România înoată împotriva curentului

Dacă, la nivel mondial, tendința este de renunțare la țigareta tradițională, în România – unde există aproximativ 5 milioane de fumători la o populație de 19 milioane de locuitori – incidența fumatului este în creștere.

Potrivit celui mai recent Eurobarometru, în România procentul fumătorilor de fiecare zi se situează la 27%, în creştere cu un punct procentual comparativ cu 2014. Lor li se adaugă un procent de 1%, neschimbat în ultimii trei ani de când a fost făcut precedentul studiu, de fumători ocazionali.

Pe regiuni geografice, incidenţa fumatului este mai mare în Europa de Sud (Grecia – 37%, Bulgaria – 36%, Croaţia – 35%). La polul opus se află Suedia, cu 7%, şi Marea Britanie, cu 17%. Totuşi, aceste cifre nu sunt extrem de relevante, din moment ce 23% din suedezi declară că utilizează cel puţin o dată pe lună tutun de mestecat.

În ciuda unei scăderi de şase puncte procentuale, ţigările tradiţionale, vândute în pachete, rămân cele mai populare, cu 79% din total.

 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă