14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum vrea premierul Sorin Grindeanu să soluționeze criza vaccinurilor

Cum vrea premierul Sorin Grindeanu să soluționeze criza vaccinurilor

Guvernul a anunțat înființarea mai multor departamente pentru soluționarea crizei vaccinurilor. Astfel, joi s-a stabilit structura Departamentului Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății. Această nouă structură, înființată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuții cu privire la achiziționarea vaccinurilor, administrarea acestora și o mai bună informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării, potrivit unui comunicat de presă remis redacției RL.

Totodată, în ședința de Guvern de joi, Cabinetul Grindeanu a stabilit și înființarea Comitetului Interministerial de urgență pentru soluționarea disfuncționalităților din Programul Național de Vaccinare și asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.



Citește și: Președintele Iohannis, despre criza de rujeolă: Nici nu cred că se pune întrebarea de gestionat bine. Avem de-a face cu greșeli sistemice

Președintele Klaus Iohannis a calificat, joi, drept „catastrofal” modul în care instituțiile statului au gestionat epidemia de rujeolă. Totodată, șeful statului a mai pecizat că este nevoie de o acțiune sistematică de vaccinare a copiilor.

 


Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluții imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora și va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acțiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârșitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.

Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziționarea în regim de urgență a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu.

Comitetul interministerial va fi condus de ministrul Sănătății. Din Comitet vor face parte secretari de stat și experți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică-Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Serviciul Român de Informații. 
 
În prezent, România se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor incluse în Planul Național de Vaccinare, cantitățile existente fiind insuficiente pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale protective pentru populație. Cantitățile de vaccinuri incluse în PNV și care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerințelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie).

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situație generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului. Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 26 de copii și tineri au decedat.

La nivel național, în 2016, acoperirea națională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză și de 67% pentru  a doua doză, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 95%. În ceea ce privește vaccinarea antigripală și vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă