16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialTestări gratuite pentru o boală silenţioasă care poate ucide într-o secundă

Testări gratuite pentru o boală silenţioasă care poate ucide într-o secundă

Potrivit celui mai recent studiu, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial. Societatea Română de Hipertensiune Arterială lansează astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, o campanie de informare și educare medicală pentru publicul general cu privire la riscurile acestei boli. 

Specialiștii trag un nou semnal de alarmă și îndeamnă populația să ia măsuri împotriva factorilor de risc ce declanșează hipertensiunea arterială (HTA), una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, cu o prevalență în continuă creștere. Importanța diagnosticării și tratării acestei patologii rezidă în prevenția complicațiilor severe ce derivă din această boală (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, aritmii etc).  Pentru că de cele mai multe ori HTA este diagnosticată tardiv, controlul  periodic chiar și în absența simptomelor ar putea preveni aparitia complicatiilor.

Măsurări gratuite ale tensiunii arteriale

Scopul campaniei este creșterea nivelului de conştientizare şi informare cu privire la HTA în rândul populației generale, abordând metodele de diagnosticare și de prevenție. Obiectivele principale sunt creşterea numărului de persoane care îşi masoară tensiunea arterială regulat, a celor care adoptă un stil de viaţă care să prevină apariţia hipertensiunii arteriale, precum şi creşterea numărului de persoane cu hipertensiune arterială controlată prin tratament recomandat de medic.

În acest context, astăzi se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale și promovarea monitorizării corecte și constante ale acesteia și, mai mult decât atât, persoanele interesate își vor putea măsura colesterolul și glicemia. Testările gratuite au loc în trei orașe din România – București, Constanța și Focșani – şi au ca ţintă identificarea pacienţilor hipertensivi nediagnosticaţi, precum şi a celor cunoscuţi ca hipertensivi dar care nu urmează un tratament de specialitate. În București, campania se va desfășura în două puncte – Spitalul Colțea şi Piața Unirii, între orele 9.00 și 18.00. Constănțenii își pot testa valorile tensionale în parcul Oleg Danovski, între orele 9.00 și 18.00, iar locuitorii din Focșani  în Piața Unirii, între orele 9.00 și 16.00.

Tratamentul pentru HTA se face toată viaţa

Președintele Societății Române de Hipertensiune Arterială, prof. dr. Maria Dorobanţu, a declarat pentru România Liberă că este importantă măsurarea periodică a tensiunii arteriale pentru prevenirea complicaţiilor în cazul instalării bolii, în condiţiile în care vârsta apariţiei infarctului a coborât la 30 de ani în principal din cauza fumatului excesiv la tineri: “Este bine ca măsurarea tensiunii arteriale să se facă cel puţin o dată pe an la persoanele între 20 şi 30 de ani şi chiar mai frecvent dacă persoana respective are în familie hipertensivi, sigur o data la 6 luni pentru persoanele trecute de 35 de ani şi apoi sigur că perioada de măsurare scade în raport cu vârsta. Cu cât suntem mai în vârstă, cu atât trebuie să ne testăm mai frecvent tensiunea arterială, adică lunar”.

Medicul a mai precizat pentru RL că este o mare greşeală decizia unui pacient de întrerupere sau reducere a tratamentului antihipertensiv, lucru ce poate fi stabilit doar de către medic: “Un bolnav dacă face acest lucru, este posibil ca tensiunea lui timp de 2-3 zile să scadă la valori normale, după care creşte la valori mai mari decât anterior, când a început tratamentul. Deci trebuie reţinut că tratamentul se face toată viaţa, mai mult sau mai puţin agresiv, adică cu mai multe sau mai puţine medicamente, în funcţie de cum înţelege pacientul să-şi schimbe stilul de viaţă. Dacă este obez şi slăbeşte pâna o greutate apropiată de normal, de exemplu, este posibil să nu mai aibă nevoie deloc de tratament. Sunt multiple cazuri în această categorie”.  

Clasificarea tensiunii arteriale în funcţie de valori:

Optimă <12/8cmHg

Normală – 12-12,9/8-8,4cmHg

Normal înaltă – 13-13,9/8,5-8,9cmHg

Hipertensiune arterială grad 1 – 14-15,9/9-9,9cmHg

Hipertensiune arterială grad 2 – 16-17,9/10-10,9cmHg

Hipertensiune arterială grad 3 – >17,9/10,9cmHg

”Depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni, în stadii incipiente, când  impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vase de sânge, creier și rinchi -, precum și instituirea unui tratament optim, pot stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce riscă să complice evoluția unui pacient hipertensiv. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, bolnavul trebuie reevaluat periodic de către medicul de familie pentru a se putea urmări complianța și aderența acestuia atât la tratamentul medicamentos, cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de către cei mai mulți pacienți hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezintă tocmai această non-complianță la tratamentul antihipertensiv”.(prof. dr. Maria Dorobanțu)

Testări gratuite – 17 mai, Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

Bucureşti (Spitalul Colțea şi Piaţa Unirii) – orele 9.00-18.00

Constanţa (Parcul Oleg Danovski) – orele 9.00-18.00

Focşani (Piața Unirii) – orele 9.00-16.00

Factori de risc pentru apariţia hipertensiunii arteriale

– vârsta peste 40-45 de ani

– istoricul familial

– obezitatea

– fumatul

– stresul prelungit

– sedentarismul

– consumul excesiv de alcool, grăsimi şi sare

– diabetul

– colesterolul crescut

Puseurile de tensiune au câteva simptome specifice, precum: dureri de cap, ameţeală, slăbiciune, tulburări de vedere şi auz, paloare şi transpiraţii

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă