8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicina de familie are mari probleme în România. Cum comentează doctorii păcăleala...

Medicina de familie are mari probleme în România. Cum comentează doctorii păcăleala cu salarii majorate

Mai multe generaţii de medici au aniversat 10, 20 sau 30 de ani de la terminarea facultăţii, într-un cadru festiv în amfiteatrul Universităţii Carol Davila din Bucureşti. Mulți dintre foștii absolvenți care au răspuns invitaţiei aniversare sunt doctori care profesează acum în străinătate.

Cei care au ales să plece din România s-au întors pentru aniversarea vechilor promoții cu titluri universitare şi specializări de top în medicina internaţională, dar mai ales vorbind despre traiul decent permis de salariile adecvate riscurilor meseriei lor primite în sistemele de sănătate occidentale care i-au recrutat şi adoptat. Ceilalţi, destul de puţini la număr, sunt doctorii care au rămas în România, umiliţi de autorităţi fie cu promisiuni electorale neonorate de creşteri salariale fabuloase, de 3.600 de euro lunar, fie din cauza condiţiilor mizerabile din spitale şi subfinanţarea programelor de sănătate care le-ar permite să-şi salveze pacienţii, printre cei mai bolnavi şi săraci din Europa. 

Decizia de amânare până în 2018 a creşterilor salariale promise salariaţilor din sistemul sanitar  a fost amplu comentată de  cadrele medicale, care se simt păcălite din nou de guvernanţi. Dr. Mihai Morgovan, medic la Spitalul Orăşenesc Haţeg, a explicat ironic cum îl afec­tează răzgândirea ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: “Tocmai ce am citit articolul cu punctul de vedere al Guvernului legat de impactul bugetar al Legii salarizării. În special acest paragraf: «s-a avut în vedere că, de la 1 ianuarie 2018, se modifică prevederile Codului Fiscal, în sensul preluării de către salariat în totalitate a sarcinii de plată a contribuţiilor de asigurări».

Aşadar, un calcul scurt şi rapid în cazul meu, medic specialist gradaţie 2 – salariu brut din 2018 aprox. 12.000 RON; toate taxele în sarcina mea – se vor ridica la aprox. 55%, de unde rezultă un net de aproximativ 5.400 RON. În acest megasalariu ni s-au introdus acele 52 de ore neplătite de gărzi «obligatorii», grosso modo aproximativ trei gărzi pe lună. În prezent, salariul lunar cu 4 gărzi plătite pe lună este de 5.400 RON. Mulţumesc PSD. Ne-ai «făcut» din pix“.

Medicina de familie, în pericol de extincţie

La rândul său, dr. Cătălin Petrencic, medic de familie în judeţul Călăraşi, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohanis, în care trage un nou semnal de alarmă privind situaţia dezastruoasă a medicilor de familie. „Asistența medicală primară a fost «privatizată», a fost scoasă din sistemul bugetar şi la peste 14.000 de medici de familie li s-au pus cărţile de muncă în braţe, li s-au concesionat cabinetele – majoritatea neavând autorizaţie sanitară de funcţionare, adică, erau ruine –, iar medicii au fost obligaţi să preia şi cărţile de muncă, şi obligaţiile a peste 30.000 de asistente şi li s-a spus, tacit: «Descurcaţi-vă, din ceea ce câştigaţi, asiguraţi asistența medicală primară!»“, arată Cătălin Petrencic. 

Doctorul menționează că, indiferent dacă și-au dorit sau nu, dacă le-a plăcut sau nu, medicii de familie au pornit la un drum greu şi anevoios în a fi şi doctori şi manageri ai unei activităţi pe care au învăţat-o din mers. „Sursa principală de finanţare a fost şi este Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. De-a lungul anilor, am trăit pentru a ne organiza cabinetele, pentru a ne desfăşura activitatea. An după an a trebuit să mai adăugăm câte o piedică în calea celor două activităţi. An după an, în loc să mergem spre mai bine, pe ambele paliere ale activităţii noastre, ne-am afundat tot mai mult. Au fost piedici care, în loc să ne ducă înainte, ne afundau tot mai mult. Acum noua Lege a salarizării ne desfiinţează şi ca manageri, dar şi ca profesie. Acum suntem în situaţia să falimentăm ca mod de organizare, cabinet, dar şi ca medici, arătându-ni-se că nu suntem consideraţi medici“, susține doctorul în scrisoarea deschisă.

Medicul avertizează şi asupra riscurilor imposibilităţii respectării obligativităţilor impuse de noua Lege a salarizării: “Suntem singura profesie liberală care funcţionează în sistem privat căreia statul îi impune salariu obligatoriu angajaţilor săi. Nici contabililor, notarilor, avocaţilor sau inginerilor nu li se impune să aibă pentru angajaţii lor un salariu obligatoriu. Numai nouă, medicilor de familie. Să trec peste obligativitate, ca mod de funcţionare aberantă a unui mod de abordare a problemei, dar nu pot accepta ideea că, din contractul pe care un medic/cabinet îl are cu Casa de Asigurări, nu are venitul necesar pentru a acorda acest venit unei asistente, iar medicul nu are venitul corespunzător gradului său din sistemul bugetar. Dacă impui un salariu pentru asistentă, trebuie să ai în vedere şi venitul corespunzător al medicului!“, a scris Cătălin Petrencic.

Or, salariul mediu brut al unei asistente, din grilă, este 4.444 lei şi, potrivit medicului, dacă adăugăm contribuţiile şi impozitul, costurile totale se ridică la 5.455 lei. Dacă cadrul medical este medic primar, ar trebui să aibă şi un venit corespunzător gradului său din sistemul clinic, aşa cum scrie în Legea salarizării, adică, în medie, 14.815 lei, cere Cătălin Petrencic. „Dacă la acestea adăugăm un minim de 4.600 lei cheltuielile de funcţionare ale cabinetului, înseamnă că venitul cabinetului ar trebui să fie de minimum 24.870 lei.

Este o sumă fantastică pe care nici un cabinet de medicină de familie în România, indiferent de numărul de înscrişi, nu o are. Un cabinet de medicină de familie cu medic primar şi 1.000 asiguraţi înscrişi are un venit mai mic de 10.000 lei. Ce se va întâmpla cu cabinetele de medicină de familie? Vor funcţiona doar pentru salariul asistentei şi cheltuieli de funcţionare? Şi medicul, el din ce trăieşte?“   

PROBLEME. Exodul, un pericol

Liderii sindicatelor din sistem, Promedica şi Uniunea Sindicală Alianţa Medicilor, s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii la o conferinţă comună la Cluj-Napoca şi avertizează că va continua exodul medicilor spre ţările din Vest, în condiţiile în care majorările salariale ce vor fi primite de la 1 ianuarie 2018 vor fi de doar 2,4%. Astfel, pentru a rămâne în ţară, un medic ar trebui să câştige cât un coleg dintr-un spital din Paris, Londra, Madrid sau Berlin.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă