15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMăsuri speciale pentru asigurarea accesului la servicii medicale în cazul blocajului sistemului...

Măsuri speciale pentru asigurarea accesului la servicii medicale în cazul blocajului sistemului informatic din sănătate

Pentru a fi evitată apariția de disfuncționalități în accesul asiguraților la serviciile medicale, atunci când se produc întreruperi în funcționarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), preşedintele CNAS va putea dispune măsuri speciale în astfel de cazuri, pe baza a două acte normative modificate şi completate de Guvern.

Este vorba despre HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2015 și 2016 și despre Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017.

Potrivit măsurilor aprobate astăzi de Executiv, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) constată și comunică, prin publicarea pe site-ul propriu, întreruperile în funcționarea PIAS. În astfel de cazuri:

– serviciile și dispozitivele medicale, inclusiv cele din  cadrul programelor naționale de sănătate curative, se acordă offline;
– furnizorii de medicamente eliberează în sistem offline medicamentele din prescripțiile medicale online și offline.

Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar în regim online.


Citeşte şi: Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a declarat pentru România Liberă că “regula generală rămâne a celor 3 zile lucrătoare, iar pentru perioadele de nefuncţionare constatate şi anunţate de către CNAS pe site-ul propriu, practic, vor fi excedate acele reguli de validare, cea de semnătură cu cardul şi cea de raportare în termen de 3 zile. Pentru acele servicii raportarea se va face până la sfârşitul lunii, iar regula de validare prin semnătură de card, strict pentru perioada determinată stabilită prin Ordin de preşedinte, va fi ridicată. Aceasta este soluţia la care ne-am gândit pentru a avea un backup atunci când lucrurile nu funcţionează, şi trebuie să admitem că pot apărea diverse situaţii la un sistem atât de complicat, de la o banală pană de curent sau nefuncţionarea unui UPS, până la defecţiuni majore de sincronizare a datelor între cele patru componente ale sistemului”.

De asemenea, se prelungește cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv până la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv în ceea ce privește eliberarea medicamentelor și materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate.

Pentru perioada 10 – 13 octombrie a.c., în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost disfuncţional, preşedintele CNAS urmează să emită un ordin conform căruia serviciile medicale vor putea fi raportate şi validate, în condiţiile legii, până la termenul de raportare a activităţii lunare stabilit prin contractul încheiat de furnizorul respectiv cu casa de asigurări de sănătate.

„Vom face toate eforturile să optimizăm platforma informatică, astfel încât serviciile medicale să se raporteze şi să se valideze exclusiv online, această modificare a cadrului normativ fiind doar pentru situaţii excepţionale” – susţine Radu Ţibichi.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă