14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIndustria farmaceutică solicită abrogarea imediată a HG privind metodologia de calcul a...

Industria farmaceutică solicită abrogarea imediată a HG privind metodologia de calcul a preţurilor medicamentelor. Ministerul Sănătăţii se asigură că adaosurile maximale nu vor împovăra pacienții

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) fac apel la premierul Dacian Cioloş să abroge HG privind noua metodologie de calcul a preţurilor la medicamente, argumentând că acest act normativ a fost adoptat într-o formă ce va avea efecte negative majore asupra pacienţilor şi producătorilor deopotrivă.

"Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referenţiere pentru generice (şi 65% din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă) şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european. Prin urmare, mii de medicamante ajung să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca aceste medicamente să dispară de pe piaţă" – atrag atenţia cele două organizaţii.

"În cadrul dezbaterii publice, toţi reprezentanţii industriei farma şi ai pacienţilor au avertizat reprezentanţii Ministerul Sănătăţii asupra acestui lucru, dar aceştia nu au luat în considerare niciuna dintre modificările transmise. Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al preţului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acţiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea preţului de producător şi creşterea cotelor de adaos de distribuţie şi farmacie. Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preţurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 medicamente din catalogul naţional, însemnând creşteri de preţ la peste 60% din toate medicamentele aflate în comerţ. Astfel că pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback.

Aceasta politică, aplicată şi până acum, de a impune preţuri nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback impovărătoare, s-a dovedit falimentară, iar noua metodologie nu face decât să o continue şi să agraveze criza dispariţiei medicamentelor.

Ministerul Sanatatii a intervenit astăzi propunând o altă modificare a cotelor de adaos, din nou fără nicio discuţie cu producătorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienţilor" – avertizează reprezentanţii industriei farma.

ARPIM si APMGR consideră inacceptabilă lipsa totală de dialog şi ignorarea permanentă a poziţiei partenerilor sociali în elaborarea actelor normative. In consecinta, cele doua organizatii cer premierului Dacian Cioloş abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 800/2016 şi reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul a preţului medicamentelor, în conformitate cu angajamentele de profesionalism şi transparenţă pe care guvernul său şi le-a asumat. "Considerăm că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preţ, ci şi politicile fiscale, asigurarea finanţării şi accesul la tratamente de ultimă generaţie" – conchid cele două organizaţii în comunicatul de presă comun.

Ministerul Sănătății se asigură că adaosurile maximale din piața farmaceutică nu vor împovăra pacienții

Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri menite să asigure un acces mai bun al pacienților la medicamente. "Prin adoptarea HG 800/2016 de către Guvernul României, și prin măsurile complementare lansate de Ministerul Sănătății, asigurăm o scădere treptată a prețurilor medicamentelor și, de asemenea, disponibilitatea acestora în farmacii și spitale. Ca urmare a dialogului continuu cu toți factorii implicați, Ministerul Sănătății va propune Guvernului o serie de acte normative care să completeze și să îmbunătățească reglementările actuale. Aspectele pe care Ministerul Sănătății le are în vedere se referă la cotele actuale maximale de adaos, precum și la cele adoptate prin HG 800/2016, care urmează să fie aplicate de la 1 aprilie 2017" – se arată într-un comunicat de presă al MS.

Astfel, Ministerul Sănătății a publicat astăzi în transparență decizională o propunere de modificare a acestora, pornind de la grilele aplicabile în acest moment. Deciziile care vor fi luate ca urmare a dezbaterii pubice vor avea ca prioritate principiile pe care și le-a asumat Ministerul Sănătății și Guvernul României, și anume acelea de a asigura accesul pacienților la medicamente, la cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. “Prima noastră grijă este pacientul, care trebuie să aibă acces la medicamente. Ne asigurăm în primul rând că medicamentele esențiale sunt disponibile și la prețuri accesibile“, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă