21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFlorian Bodog, despre Legea vaccinării: Tocmai am trecut-o prin Guvern. Există sancțiuni...

Florian Bodog, despre Legea vaccinării: Tocmai am trecut-o prin Guvern. Există sancțiuni de la nivel de ministru până la medicul de familie și la părinte

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, vineri, că Legea vaccinării a trecut prin Guvern și a dat asigurări că lucrurile vor intra într-un făgaș normal, așa cum au intrat în toate țările europene, potrivit Agerpres.

„Tocmai am trecut prin Guvern forma legii vaccinării, unde vaccinarea este obligatorie. Părintele este obligat să participe la acțiunile de informare pe care noi le organizăm, medicii de familie le organizează, are dreptul să refuze vaccinarea, însă își asumă toate responsabilitățile care decurg urmare a refuzului său. Există sancțiuni de la nivel de ministru până la medicul de familie și până la părinte în ce privește nerespectarea prevederilor legii. Legea va trece prin Parlament și sunt încrezător că parlamentarii vor acționa cu celeritate pentru că ne dorim să avem o națiune sănătoasă, ne dorim să nu mai avem copii care mor din cauză că nu sunt vaccinați", a spus ministrul Sănătății, într-o conferință de presă, la Târgoviște.



 

Totodată, el a precizat că legea dă posibilitatea părinților să refuze vaccinarea, însă aceștia își vor asuma responsabilitatea.

„Pot refuza vaccinarea, însă în momentul în care știu că își asumă responsabilitatea… Ce înseamnă responsabilitate? Dacă se îmbolnăvește o comunitate este responsabilitatea ta că nu ți-ai vaccinat copilul, asta este o responsabilitate enorm de mare. În momentul de față, refuzul este datorat, pe de o parte, așa-zișilor antivacciniști, care promovează tot felul de mesaje și tot felul de teze mai mult sau mai puțin susținute și datorită faptului că populația nu este informată", a mai spus Florian Bodog.

În plus, ministrul Sănătății a subliniat rolul autorităților și medicilor de familie în informarea corectă privind vaccinarea.

„De ce credeți că în această lună au fost vaccinați 60.000 de copii? Pentru faptul că autoritățile de sănătate publică, medicii de familie au luat foarte în serios activitatea, au informat părinții (…). Informăm, ducem vaccin suficient la nivelul medicilor de familie în așa fel încât să avem toate condițiile. Vă asigur că lucrurile vor intra într-un făgaș normal, așa cum au intrat în toate țările europene", a mai spus ministrul Florian Bodog.


Citește și:  Ce prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Proiectul Legii vaccinării, care intră în vigoare în 1 ianuarie 2019, prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.


Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost prezent, joi și vineri, într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița. El a mers la Spitalul Județean Târgoviște, Spitalul Pucioasa și Sanatoriul TBC de la Moroieni. Ministrul a subliniat că au fost alocate fonduri pentru unități medicale din județ pentru dotări cu aparate, iar în cazul Sanatoriului de la Moroieni, pentru reabilitarea unității medicale. De asemenea, ministrul Sănătății a spus că a stat de vorbă cu pacienți și cadre medicale pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă