15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEpidemia de rujeolă: peste 9700 de cazuri în România, din care 24...

Epidemia de rujeolă: peste 9700 de cazuri în România, din care 24 în ultima săptămână

Peste 9.700 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România de la debutul epidemiei, în urmă cu un an, 24 fiind confirmate în ultima săptămână, cele mai multe în Ialomiţa.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri de rujeolă înregistrate în Romania este 9.728, 24 fiind confirmate în ultima săptămână.
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat, în săptămâna care a trecut, în Ialomiţa, respectiv 16 cazuri. S-au mai confirmat cinci cazuri în Braşov, două în Ilfov şi unul în Bucureşti.

La nivel naţional, judeţele cu peste o mie de cazuri de rujeolă sunt Timiş, Caraş-Severin şi Arad. Boala s-a extins în 41 de judeţe, singurul fără niciun caz fiind judeţul Tulcea.
De la debutul epidemiei în urmă cu un an s-au înregistrat 35 de decese, cele mai multe – nouă – în judeţul Timiş.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.
Această situație se întâmplă în România în condițiile în care ONU a anunțat la sfârșitul lunii trecute că numărul anual al deceselor cauzate la nivel mondial de rujeolă a scăzut pentru prima dată sub 100.000 în 2016, însă vaccinarea continuă să stagneze. În raportul său anual privind aceasta boală, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că rujeola a ucis 90.000 de persoane în 2016, potrivit Agerpres. Nigeria, India și Pakistan sunt țările în care se află cel mai mare număr de copii nevaccinați.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă