23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDespre detoxifiere si importanta sa in mentinerea sanatatii

Despre detoxifiere si importanta sa in mentinerea sanatatii

Au inceput sa fie la moda curele de detoxifiere, iar drept urmare tot mai multe persoane le „adopta”, chiar daca nu fac asta intr-un mod tocmai corect si nu pot resimti din plin efectele sale. Insa oare cati dintre cei care apeleaza la ele stiu intr-adevar ce inseamna detoxifierea organismului si cum se face ea in mod corect? Daca nu suntem atenti nu doar ca nu ne vom putea bucura de loc de efectele curei, ci chiar ne putem pune putin in pericol sanatatea.

O detoxifiere a organismului este recomandata primavara ori toamna, sau atunci cand venim dupa o perioada in care am facut excese culinare (ca de exemplu dupa perioada Pastelui ori cea a Craciunului, atunci cand mancam foarte mult si mancare destul de grasa si „grea”). Procesul de detoxifiere dureaza in functie de obiectivele pe care vrem sa le obtinem. In cazul unei detoxifieri totale a organismului perioada in care vom urma cura se poate intinde pe mai multe saptamani sau chiar luni (aceasta este bine sa fie facuta la fiecare cativa ani). Alte cure de detoxifiere pot fi urmate cateva saptamani, zile sau chiar o singura zi.

Ce este mai exact detoxifierea? Incep prin a spune ceea ce nu este, si anume o cura de slabire. Foarte multe persoane (in special femei) au impresia ca daca vor urma o cura de detoxifiere vor si slabi. Dar, sunt sanse ca acest lucru sa se intample, dar asta nu inseamna ca este o cura de slabire, ci pur si simplu un proces normal, ca urmare a regimului mai strict pe care il urmam. Practic, in urma detoxifierii, noi ne curatam organismul de toxine, il ajutam sa se recupereze de toate excesurile pe care le-am facut de-a lungul timpului.

Ce beneficii ofera o cura de detoxifiere?

In perioada de detoxifiere metabolismului nostru ii oferim un moment de respiro, iar sanatatea noastra se poate imbunatati, putand fi alungate probleme precum oboseala cronica, alergiile, durerile de cap, problemele cu imunitatea scazuta si asa mai departe. Tot pe lista cu beneficii aduse de detoxifiere putem adauga si redobandirea elasticitatii si a aspectului tanar de catre piele, respectiv obtinerea unui ten mai luminos si mai sanatos.

Cel mai adesea vom putea observa cum in aceasta perioada incepem sa ne simtim mult mai plini de energie, iar drept urmare vom deveni mult mai activi si chiar productivi. Practic nu te vei mai simti epuizat la finalul unei zile de munca sau lipsit de chef de viata (iar asta fara a bea cafea si fara a apela la energizante). Activitatea organelor de eliminare este cu mult usurata (colonul, ficatul, rinichii si chiar plamanii vor incepe sa functioneze mult mai bine si vor fi mai sanatosi), iar sistemul imunitar va fi intarit, asta pentru ca in general vom consuma alimente care ne vor asigura doze ridicate de vitamine si minerale.

Un alt efect al acestor cure este si disparitia mirosurilor corporale neplacute, ca urmare a schimbarii regimului alimentar. Nu trebuie sa uitam nici de faptul ca se va stimula arderea grasimii, ceea ce inseamna ca vom putea slabi mult mai rapid daca urmam o cura de detoxifiere inainte de a incepe procesul de slabire. Inclusiv capacitatea noastra de concentrare se va imbunatati semnificativ (un mare plus pentru studenti in perioada examenelor).

Cat de eficienta este cura de detoxifiere de o zi?

Pentru persoanele care nu au la dispozitie foarte mult timp liber exista cure de detoxifiere de o zi. Ele s-au dovedit a fi destul de eficiente, chiar daca nu se ridica la inaltimea celor de 3, 5 sau 7 zile. Pe langa faptul ca nu necesita foarte mult timp, acest tip de cura este si mai economica. Nu trebuie decat sa urmezi niste reguli foarte simple, iar succesul va fi unul garantat.

Pentru ca tu sa te poti bucura din plin de aceasta cura de detoxifiere de o zi afla ca va trebui sa o incepi dimineata si sa o termini a doua zi la pranza. In aceasta perioada tu vei consuma o cantitate cat mai mare de apa (undeva intre opt si zece pahare de apa), astfel incat sa te asiguri ca organismul tau este in mod corect hidratat, iar in loc de mancare solida vei apela doar la sucuri de fructe si legume (in acest fel aparatul tau digestiv se va putea odihni).

Exista mai multe alimente pe care le vei scoate complet din alimentatia ta in aceasta perioada, aici fiind vorba de cafea, lapte, sare, oua, branza, carne (de orice tip), maioneza, uleiul de gatit, paine, zahar (dulciuri in general), mustar si asa mai departe (ai prin ideea).

Poti chiar sa faci din asta un stil de viata, ceea ce inseamna ca o data pe saptamana vei apela la cura de detoxifiere de o zi, de preferat in zilele nu foarte incarcate pentru tine, in care iti vei petrece o buna parte a zilei in casa (asadar weekend-urile sunt cele mai potrivite pentru tine). Poti chiar sa alternezi, in sensul ca in unele zile vei manca doar fructe, in timp ce in altele doar legume.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă