9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Protest în sănătate: sistemul penalizează mii de medici prin birocrație, în...

VIDEO. Protest în sănătate: sistemul penalizează mii de medici prin birocrație, în timp ce adevărații hoți scapă nepedepsiți

Situația gravă existentă la nivelul asistenței medicale primare, dar și a întregului sistem medical este motivul principal pentru care Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), în calitate de reprezentanți ai medicilor de familie din România, au decis să iniţieze o serie de proteste. În această săptămână, medicii fac grevă japoneză şi lucrează la cabinete cu o banderolă albastră la braţ, însă au programate marşuri de protest şi o grevă generală în luna aprilie. 

“Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic și riscant, cu legi ambigui, softuri gratuite dar nefuncționale, imputări abuzive si aberante, practic o cursă cu obstacole și cu o finanțare la limita subzistenței cabinetelor. Am elaborat in ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la MS, la Guvern. Susținerea asistenței medicale primare s-a manifestat însă numai în discursuri. În realitate suntem discriminați prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii tarii și suntem angajatori pentru 20 000 de asistente medicale. Ne îngrijim de nevoile medicale de bază ale pacienților și reprezentăm, de regulă, singura asistență medicală la care pacienții noștri au acces” – se arată într-un comunicat de presă comun al celor două organizaţii profesionale. 

 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

22 martie 2016 / A doua zi de protest – imagini din cabinete#pozecubanderolaalbastra

Posted by Societatea Naţională de Medicina Familiei on 22 Martie 2016

Medicii spun că “Îngrădirile trasate în Contractul-Cadru impus de CNAS, nu ne permit să le oferim lucruri elementare, investigații și medicamente uzuale, tratamente pe care orice țară civilizata le consideră cheia de boltă a sistemului de sănătate. Pacienții noștri nu mai trebuie purtați pe drumuri și trebuie să beneficieze de drepturile elementare necesare îngrijirii sănătății, drepturi pentru care toți plătim. În plus, sistemul penalizează mii de medici prin birocrație și obsesia controlului, în timp ce adevărații hoți scapă nepedepsiți”.

Medicii de familie atrag atenţia că “fără noi, restul sistemului va ajunge în colaps. Ne dorim o țară europeană, în care oficialitățile de rang înalt se tratează la Viena sau Istanbul în timp ce romanul obișnuit moare din cauza lipsurilor și suferă așteptând pe holuri din cauza unui server la CNAS? Astăzi expunem toate motivațiile și argumentele noastre. Joi vom demonstra pașnic în fața Ministerului Sănătății pentru drepturile noastre. Vineri are loc AG a FNPMF, iar sâmbătă are loc ședința Senatului SNMF. Atunci vom decide dacă se va semna acest contract înjositor și discriminator”.             

Principalul motiv pentru care protestează medicii de familie vizează îngrădirea unei accesibilități optimale a pacienților la serviciile medicale datorită deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcțiune a Cardului de sănătate. O altă problemă ajoră o reprezintă finanțarea deficitară a sistemului medical românesc și implicit a asistenței medicale primare (medicinii de familie).

De asemenea, disfuncționalitățile şi birocrația excesivă în toate sectoarele sistemului medical, dar şi neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic sunt alte revendicări ale medicilor. Ei enumeră şi suprasarcinile administrative şi restricționările economice în activitatea medicală a medicului de familie, a cărui profesie a încetat să mai fie considerată și respectată drept profesie liberală. 

Totodată, este menţionată şi lipsa de receptivitate a decidenților la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătățirea eficienței sistemului medical. Ei reclamă impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale). În plus, este menţionată în lista de revendicări şi neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce privește legislația specifică activității lor.

Ca soluţii urgente, medicii de familie solicită în primul rând creșterea procentului din PIB alocat sănătății la minimum 6% și creșterea alocării procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistența medicală primară (AMP). Totodată, ei cer recunoașterea dreptului de negociere a organizațiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislația care le reglementează activitatea și consultarea reală a profesioniștilor din sănătate la elaborarea acesteia.

În plus, organizaţiile profesionale ale medicilor de familie vor retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părți, bazat pe respect, demnitate, comunicare între părți.

Alte două cerinţe imperative vizează gratuitatea pentru serviciile medicale necesare personalului medical şi o legislație specifică împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă