Campania #VoceaTAseaude. Cum să supraviețuiești cancerului ovarian

România este de câteva zile membră a Coaliției internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), o iniţiativă ce survine în contextul în care această cruntă maladie are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine, fiind a şaptea cauză de cancer la nivel mondial.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

17.05.2017 - 11:37

România este de câteva zile membră a Coaliției internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), o iniţiativă ce survine în contextul în care această cruntă maladie are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine, fiind a şaptea cauză de cancer la nivel mondial.

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli. Ediția din 2017 a campaniei internaționale a Coaliției de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian se numește Your Voice Has Power și se referă la faptul că oricine îi poate schimba unei femei viața dacă alege să spună mai departe ceea ce știe despre cancerul ovarian. În România, #VoceaTAseaude este un îndemn adresat tuturor celor care știu cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente și are drept obiec-tiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu.

„Mă bucur mult să întâmpin Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în Coaliția noastră de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Sunt convinsă că prin această inițiativă globală putem, împreună, să atragem atenția asupra cancerului ovarian și să le ajutăm cu adevărat pe femeile din întreaga lume care se confruntă cu această afecțiune cruntă”, a declarat Elisabeth Baugh, președinte al Coaliției. La rândul său, Cezar Irimia consideră că parteneriatul este un semnal de alarmă asupra acestei afecțiuni, astfel încât femeile să devină conștiente de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an și nu doar atunci când apar probleme: “Ne dorim să le convingem să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și pentru asta mă bucur că partenerii noștri de la Coaliția Internațională ne oferă resursele și informațiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele”.

Descoperit prea târziu

Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, dintre pacientele cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare. Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. „Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate”, atrage atenţia dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog. Însă, de cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale. În plus, femeile evită consultațiile periodice în principal din cauză că nu știu ce presupun acestea și se tem că nu se vor simți confortabil.

Trei simptome relevante

Potrivit experţilor ESMO (European Society for Medical Oncology), principalele simptome ale cancerului ovarian sunt legate de prezenţa unei mase în abdomen şi pot include: disconfort pelvian şi abdominal, senzaţie de presiune şi durere, umflare abdominală, dificultăţi de alimentaţie (saţietate rapidă şi tulburări stomacale), schimbări în tranzitul intestinal, cum ar fi constipaţia, precum şi dureri în timpul actului sexual. În plus, atunci când boala este avansată, simptomele pot fi pronunţate şi pot include: greaţă şi anorexie (lipsa apetitului), tensiune abdominală, din cauza fluidului care se acumulează în cavitatea abdominală (ascită), obstrucţie intestinală, din cauza masei din abdomen, sau respirație dificilă, din cauza fluidului care se acumulează în jurul plămânilor.

Specialiştii au descoperit că trei dintre simptomele cancerului ovarian – dureri abdominale, distensie abdominală şi urinări frecvente – sunt raportate cu şase luni înainte de diagnostic. Riscul de apariție a bolii creşte odată cu vârsta, 4 din 5 cazuri fiind diagnosticate la femeile care au peste 50 de ani.   

Boala poate fi depistată prin:

- ecografie abdominală sau transvaginală

- tomografie computerizată sau RMN

- test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral

- laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral

- biopsie

Util

Simptome asociate cancerului ovarian

- distensie abdominală

- urinări frecvente

- dureri abdominale

- sângerări postmenopauză

 - pierderea poftei de mâncare

 - sângerări anale

 - balonare

Factori de risc

Antecedentele familiale: studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian  între 10 şi 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian;

Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză;

Nuliparitatea (absența nașterilor);

Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei: cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul;

Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;

Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor: s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de cancer ovarian.

60% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.

1,3% din populaţia feminină a planetei va face cancer ovarian.

92% este rata de supravieţuire la 5 ani în prima fază a cancerului ovarian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...