11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCui ii este frica de chirurgia bariatrica? 5 mituri des intalnite

Cui ii este frica de chirurgia bariatrica? 5 mituri des intalnite

Chirurgia bariatrica nu mai este de mult o noutate in Romania, cu atat mai putin peste hotare. Totusi, exista o serie intreaga de mituri si teorii care impiedica persoanele supraponderale si obeze sa ia in considerare acest tip de tratament.

Dupa ce au incercat tot ceea ce se putea incerca pentru a slabi, de la diete draconice, la infometare sau pastile, fara sa se bucure insa de o schimbare de durata, pacientii ce sufera de obezitate mai au o solutie salvatoare: chirurgia bariatrica.

Prof. dr. Catalin Copaescu, fondatorul chirurgiei bariatrice laparoscopice din Romania, ne povesteste care sunt cele 5 mituri cu care s-a intalnit cel mai adesea de-a lungul carierei.

  1. Chirurgia bariatrica este pentru oameni fara vointa

Cei care nu s-au confruntat cu probleme mari de greutate sau cu afectiunile generate de kilogramele in exces tind sa creada ca persoanele supraponderale sau obeze au un deficit de vointa – mananca mult si ignora semnele clare ale obezitatii, dar accepta cu usurinta calea facila a operatiei.

In realitate, ne spune dr. Copaescu, kilogramele in plus conduc la obezitate severa si la complicatii medicale grave precum diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, dislipidemie sau steatoza hepatica. In plus, chirurgia obezitatii nu este o solutie magica. Dupa operatie, pacientii sunt nevoiti sa isi schimbe cu totul stilul de viata, in parte pentru a face fata modificarilor pe care operatia le aduce organismului, dar si pentru a sustine pierderea in greutate pe termen lung.

  1. Chirurgia bariatrica este doar pentru cei cu obezitate morbida

Obezitatea nu este singura afectiune tratata de chirurgia bariatrica. Pacientii supraponderali care acuza mai mult de 3 dintre simptomele de hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, steatoza hepatica, si o circumferinta a taliei de peste 88cm la femei, respectiv 102cm la barbati sufera de sindrom metabolic, tratabil chirurgical.

In acest caz, chirurgia bariatrica ia numele de chirurgie metabolica. Aceasta clasa de operatii combate mai mult decat kilogramele in exces si este una dintre modalitatile cele mai frecvente de tratare pana la remisie a diabetului zaharat de tip 2.

  1. Daca vrei sa ai copii, nu trebuie sa faci operatie bariatrica

Doctorii le recomanda femeilor care trec printr-o operatie bariatrica sa astepte un an inainte de a concepe, cand deja organismul va fi atins greutatea optima si pacientul intra in etapa de mentinere.

Dupa ce ajunge la o greutate optima si invata sa isi monitorizeze sanatatea si aportul de suplimente alimentare, pacienta poate incepe sa planuiasca o sarcina. Mai mult decat atat, bariatria ajuta pacientele care, pana la operatie, erau diagnosticate cu infertilitate. Chirurgia bariatrica imbunatateste profilele hormonale ale sindromului ovarului polichistic influentand astfel fertilitatea. Anovulatia, hirsutismul, toleranta alterata la glucoza, rezistenta la insulina, activitatea sexuala si libidoul sunt corectabile in urma scaderii ponderale. Majoritatea studiilor demonstreaza imbunatatirea prognosticului matern si fetal la femeile obeze dupa chirurgia bariatrica.

  1. Nu ma voi putea abtine de la mancare

Acest mit este propagat in special de persoanele supraponderale sau obeze carora le este dificil sa conceapa faptul ca in urma operatiei, senzatia de foame li se va diminua substantial, iar cea de satietate se va instala mult mai rapid. Teama ca nu isi vor putea controla apetitul, fie pentru ca sunt pofticiosi, fie pentru ca se gandesc la cantitatea de mancare pe care o consumau inainte de operatie, dispare atunci cand pacientii discuta cu echipa medicala, inteleg ce schimbari vor avea loc in corpul lor si ce presupun operatiile bariatrice.

Dupa operatie dispare senzatia de foame, pentru ca, spre exemplu, in cazul pacientilor care fac operatie de gastric sleeve, eliminam chirurgical 80% din capacitatea stomacului, portiune unde se afla si centri ai foamei. De asemenea, dupa operatie va scadea si pofta de mancare, iar o parte din gusturile si preferintele in materie de mancare se pot schimba. Deseori, pacientii sunt mai deschisi catre experimente culinare si descopera noi feluri preferate”, adauga dr. Copaescu, Chirurg de Excelenta in chirurgie metabolica si bariatrica.

  1. Voi reveni la greutatea de dinainte de operatie

O mare parte a celor care fug de chirurgia bariatrica se tem ca stomacul se va mari la loc si ca se vor reingrasa, intorcandu-se la greutatea anterioara. Medicii specialisti in chirurgie bariatrica si metabolica au statisticile de partea lor – majoritatea pacientilor reusesc sa isi pastreze greutatea optima pe termen lung. Mai mult, in centrele de excelenta exista programe dedicate pacientilor metabolici, in cadrul carora acestia sunt monitorizati constant pentru a asigura succesul pe termen lung a operatiei.

Fie ca e vorba de inel gastric, gastric sleeve, bypass gastric, diversie biliopancreatica sau plicatura gastrica, operatiile bariatrice, minim invazive si sfaturile specialistilor ajuta pacientii sa spulbere in fiecare zi miturile din jurul chirurgiei bariatrice si sa beneficieze de toate avantajele sale.

Bariatrie.ro, un nou portal lansat in Romania, adresează toate aceste probleme cauzate de kilogramele in plus si explica solutiile chirurgicale propuse de bariatrie. Portalul a fost creat din dorința de a împrieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflați în nevoia de a scapa de obezitate, dar si de toate celelalte probleme medicale declansate de obezitate. Aici puteti gasi si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari adresate de pacientii bariatrici.

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă