10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCu ce probleme se confruntă medicii nefrologi din Constanţa

Cu ce probleme se confruntă medicii nefrologi din Constanţa

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, 71 de pacienţi adulţi fac dializă în cadrul unităţii sanitare de la malul mării şi câteva zeci de copii cu probleme renale sunt monitorizaţi de medici în clinica de Pediatrie. Vorbim de copii de câteva luni, dar şi de nou-născuţi. Doar cazurile deosebite sunt trimise la Bucureşti. Munca medicilor nu este una uşoară, mai ales că nu există nefrolog specialist pentru copii.

Aceasta este situaţia la ora actuală

„Din păcate, nu avem nefrologi pediatri, după cum nu avem nici cardiologi pediatri. Ne lipsesc foarte multe subspecialităţi care ne-ar ajuta să ne desfăşurăm activitatea mult mai bine. Sper ca în viitorul apropiat să existe la Constanţa un nefrolog pediatru. În ceea ce priveşte copiii cu boli renale, sunt mulţi copii cu boli renale acute şi, din păcate, copii cu boli renale cronice care ajung să fie diagnosticate în momentul apariţiei complicaţiilor. În momentul în care au nevoie de dializă sunt trimişi la Centrul universitar din Bucureşti, unde se iniţiază fie dializa peritoneală, fie hemodializa, şi sunt puşi pe listele de aşteptare în vederea transplantului renal. Aceasta este situaţia la ora actuală. Îmi doresc să avem un registru naţional al pacienţilor pediatrici cu boli renale cronice şi cu boli renale deosebite.”, a precizat șeful secţiei de Pediatrie, dr. Cristina Mihai.

Referitor la cauzele îmbolnăvirilor din sectorul renal, pot fi cauze genetice, malformaţii congenitale sau alte boli renale care nu au fost diagnosticate la timp şi pentru care nu s-a intervenit terapeutic.De asemenea, un rol important îl are alimentaţia.

„Încercăm să ajustăm curricula“

Şi șeful secţiei de Nefrologie, dr. Liliana Tuţă, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte necesitatea specialistului nefrolog. „Noi ne străduim să venim cu mai mulţi specialişti în această specializare destul de restrânsă, dar cu o patologie în creştere şi cu nişte cazuri din ce în ce mai frecvente şi mai grave, astfel încât să putem cât mai bine populaţia şi să încercăm să prevenim bolile de rinichi. În spitalul constănţean există în prezent un medic specialist nefrolog.

A făcut patru ani specializare pe Nefrologie şi acum este rezident în anul I pe Pediatrie. O aşteaptă un drum lung, de cinci ani de zile, pentru a termina şi această a doua specializare, astfel încât în nouă ani de zile să ajungă medic specialist nefrolog pediatru. Încercăm să avem mai mulţi specialişti nefrologi pediatri, încercăm să ajustăm cumva cu­rricula pentru ca aceşti tineri să poată obţină această specializare după mai puţin de nouă ani”, a precizat medicul.

Şeful Centrului de dializă din cadrul spitalului, dr. Bogdan Câmpineanu, subliniază faptul că responsabilitatea creşte atunci când medicii se confruntă cu pacienţi care suferă de mai multe afecţiuni. „Un om poate să aibă nu numai o boală. La stadiul final de insuficienţă renală, când colegii noştri de la Nefrologie au epuizat toate metodele terapeutice, intervenim cu o terapie de substituţie şi constatăm că rinichiul devine dintr-o dată important. Sunt pacienţi care au nevoie de tratamente agresive, care pot afecta funcţia renală. Deci nu neapărat rinichiul în sine poate să fie obiectul unei patologii”, a spus medicul.  

PREVENŢIE

„Acționează devreme pentru a preveni“

Medicii nefrologi vorbesc foarte mult despre preven ţie. De altfel, sloganul din acest an ales pentru a marca Ziua internaţional a rinichilor este „Acţionează devreme pentru a preveni”. „Mă bucur că în centrul de dializă vin din ce în ce mai des colegii noştri mai tineri rezidenţi şi specialişti, care urmăresc pacientul şi  pot face o educaţie medicală acestora. Este foarte important că ei reuşesc să recupereze cât mai mult din funcţia renală”, a completat medicul Câmpineanu. "În spitalul constănţean există în prezent un medic specialist nefrolog. A făcut patru ani specializare pe Nefrologie şi acum este rezident în anul I pe Pediatrie.“ dr. Liliana Tuţă, șeful secţiei de Nefrologie.

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă