Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Colesterolul, chiar și la copiii sub 10 ani

De obicei, când vorbim despre colesterol, ne gândim la adulți. Noile tendințe din medicina ge­netică recomandă însă testarea nivelului de coles­terol și la copiii cu vârste sub 10 ani dacă ei provin din familii cu infarcturi ori atacuri cerebrale petrecute la bărbați înainte de 55 de ani și la 65 de ani în cazul femeilor.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

19.04.2016 - 20:14

De obicei, când vorbim despre colesterol, ne gândim la adulți. Noile tendințe din medicina ge­netică recomandă însă testarea nivelului de coles­terol și la copiii cu vârste sub 10 ani dacă ei provin din familii cu infarcturi ori atacuri cerebrale petrecute la bărbați înainte de 55 de ani și la 65 de ani în cazul femeilor.

Recent, s-a descoperit că hipercolesterolemia se moștenește într-o proporție mai mare decât se credea. Mai exact, un studiu realizat de cercetătorii de la Școala Medicală Harvard arată că una din 250 de persoane dezvoltă hipercolesterolemie familială, și nu una din 500, cum arătau datele până acum.“Un părinte cu această afecțiune are un risc de 50% de a o transmite la descendenți, indiferent de sexul acestora”, explică medicul Cristina Ailenei, specialist al clinicii Genetic Center. „Când ambii părinți au probleme, riscul să moștenim hipercolesterolemia este de 75%.”

Pe linie genetică

Colesterolul mărit moștenire de familie este și mai păcătos decât cel cauzat de dieta dezechi­librată, bogată în grăsimi, deoarece evoluează mai accelerat.

“Diferența dintre hiper­colesterolemia dobândită și cea moștenită este că în cea din urmă nu dieta este cauza bolii, ci un defect genetic ce face ca ficatul să fie incapabil în eliminarea/metabolizarea/reciclarea colesterolului din sânge. Fiind o boală genetică, procesul de acumulare a colesterolului în organism începe înainte de naștere. Astfel, acesta ajunge să se acumuleze și să se depună fie la nivelul arterelor (proces numit ateroscleroză), generând accidente vasculare cerebrale (AVC), IMA (infarct miocardic acut) și afecțiuni cardiace la vârste tinere, fie se poate depune la nivelul pielii, tendoanelor, generând xantoame. Riscul cel mai mare îl reprezintă faptul că, în absența unui diagnostic și a unui tratament timpuriu, accidentele vasculare și decesul subit pot să apară încă din adolescență”, avertizează doctorul Cristina Ailenei. 

Schimbarea alimentației

Dacă testele  genetice arată o predispoziție genetică pentru hipercolesterolemie, primul pas este este schimbarea dietei cu reducerea grăsimilor din alimen­tație. Pe lista neagră sunt: carnea de porc, vită, oaie, organele, untul, laptele, brânzeturile grase, gălbenușul de ou, alte surse de grăsimi saturate. 

De asemenea, se recomandă sportul cu scopul de a preveni obezitatea, și evitarea fumatului. În combi­nație cu dieta și exercitiul fizic - care de cele mai multe ori nu sunt suficiente pentru a reduce și menține în limite normale colesterolul - este necesară medicația hipocolesterolemiantă, cu cea mai utilizată clasă de astfel de medicamente: statinele. Persoanele care au hipercolestero­lemie familială, forma homo­zigotă, necesită terapii mult mai agresive. În unele cazuri se poate ajunge chiar la transplant hepatic.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...